Punga cu gheață, recomandată pentru ameliorarea durerii provocate de apendicită

8574
Punga cu gheață, recomandată pentru ameliorarea durerii provocate de apendicită - fc90ef8f569ff0eecfdc2c3860ee64a1.jpg

Articole recomandate

Cea mai frecventă urgență din patologia chirurgicală este apendicita acută. Ignorarea simptomelor poate avea consecințe grave, inclusiv decesul bolnavului. Din acest motiv este esențială consultarea unui specialist, iar înainte de a ajunge la spital, singura măsură permisă pentru ameliorarea durerii este așezarea unei pungi cu gheață pe abdomen.

Apendicele este un segment al intestinului, de forma unui tub, care să găsește în partea dreaptă a abdomenului, aproape de intersecția dintre intestinul gros și cel subțire. Este organul limfoid, care în multe cărți este asemănat cu "amigdala intestinală", al cărui rol este, în copilărie și pubertate, de a produce anticorpi, funcție pe care o pierde la maturitate, după cum ne-a declarat dr. Cătălin Grasa, medic primar chirurg. Inflamarea apendicelui poartă denumirea de apendicită acută. Odată pornit procesul inflamator, nu poate fi stopat prin tratament medicamentos, ci doar prin intervenție chirurgicală, prin care este îndepărtat apendicele.

Durerea și vărsăturile, principalele simptome
Specialistul a precizat că apendicita acută reprezintă, la ora actuală, cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală. "Are o frecvență maximă la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, dar poate apărea și la copii și vârstnici", a afirmat dr. Cătălin Grasa.
Principalul simptom al apendicitei acute este durerea, care "are cicluri de aproximativ 30-40 de minute, cu intensități diferite, de multe ori accentuată de efortul fizic", a atras atenția medicul chirurg. De obicei, durerea pornește din capul pieptului, pentru a iradia în partea dreaptă a abdomenului și apoi la piciorul drept, pe care-l simți amorțit. Dacă inițial are aspectul unui disconfort abdominal, în timp durerea se intensifică, iar abdomenul devine tare la palpare. "Durerea este acompaniată de greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare și tulburări de tranzit, precum constipația sau diareea", a adăugat specialistul.

Bolnavii nu trebuie să mănânce înainte de a se prezenta la medic
Se impune ca prezentarea la medic să se facă în cel mai scurt timp, căci afecțiunea evoluează rapid, iar complicațiile pot apărea în 48 - 72 de ore de la primul stadiu al bolii, respectiv inflamarea apendicelui.
Potrivit medicului, după mărirea în volum poate apărea fenomenul de abces, de supurație, iar în final se poate ajunge la "apendice cangrenos" și peritonită purulentă - inflamația peretelui cavității abdominale.
Dr. Cătălin Grasa atrage atenția că bolnavii nu trebuie să ia medicamente antispastice sau calmante înainte de prezentarea la medic, întrucât consecința este modificarea simptomatologiei. "În acest mod nu face decât să ascundă simptomele. Bolnavul trebuie să nu mai mănânce, ci să se limiteze la lichide, iar singura măsură este așezarea unei pungi cu gheață pe partea dreaptă a abdomenului", a explicat medicul chirurg.
Femeile însărcinate, copiii și bătrânii pot avea forme particulare de manifestare a afecțiunii. În cazul femeilor gravide, ele au adesea simptome precum dureri, greață și vărsături, motiv pentru care atunci când acestea se intensifică, este necesară prezentarea de urgență la medic.
La bătrâni, durerea poate lipsi, în schimb apar simptomele asemănătoare cancerului intestinal, precum pseudo-tumorile, descoperite la palpare. De asemenea, copiii au simptome atipice, precum vărsături, somnolență, dificultăți în alimentație.

Mai multe lichide
Intervenția chirurgicală poate fi efectuată clasic, prin incizie abdominală sau prin video-laparoscopie și durează maxim 15 minute.
Recuperarea după operație presupune repaus la pat pentru două - trei zile și evitarea efortului fizic pentru următoarea lună. "Acum, în perioada de vară, aportul de lichide trebuie să fie mai mare cu aproximativ un litru. Astfel, după intervenția chirurgicală, pacientul va consuma între 2,5 și 3,5 litri de apă pe zi și va ține regim alimentar ușor timp de cel puțin șapte zile, până la reluarea tranzitului intestinal. Totodată, pacienții cu apendicită acută nu au voie crudități", a specificat medicul chirurg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8533 secunde