Peștele-dragon face tot mai multe victime pe litoral

2460
Peștele-dragon face tot mai multe victime pe litoral - fbbe1e77a90e79fdb5478b9ec9195d22.jpg
Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța ajung turiști care au nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înțepați de pești-dragon. Specialiștii spun că aceste viețuitoare, ale căror înotătoare sunt de fapt țepi veninoși, s-au apropiat de mal din cauza îndulcirii apelor mării. O înțepătură vă poate cauza de la dureri locale și tumefiere până la o stare generală de sănătate alterată. Oricum, vă va distruge concediul!

Primele cazuri de înveninare în urma unei înțepături a peștelului-dragon (Trachinus Draco), din acest sezon estival, au fost semnalate la sfârșitul săptămânii trecute. Cinci tineri turiști, pescari amatori, au fost transportați la Urgență, având mâinile înroșite și umflate, amorțeală și palpitații. De atunci, nu a fost zi în care să nu ajungă câteva astfel de cazuri în atenția medicilor constănțeni.
Astfel, potrivit datelor transmise de SMURD, miercuri, 28 iulie, au fost transportați la spital patru pacienți, doi adulți și doi copii care se aflau în stațiunea Mamaia, după o "întâlnire" cu dracul de mare, cum mai este cunoscut acest pește. Ieri, până în ora 12,00, alți zece turiști au ajuns de pe plajele din Mamaia, Neptun și Saturn în Urgență, din aceleași motive.
Având în vedere creșterea numărului victimelor, medicii și specialiștii de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" vă sfătuiesc să evitați contactul cu acești pești.
Peștele-dragon trăiește în Marea Neagră, Marea Mediteraneană și în apropierea coastelor estice ale Oceanului Atlantic. El sălășluiește pe fundul mării, în nisip, de la adâncimea de aproximativ 150 de metri, dar în ultima perioadă s-a apropiat de mal, din cauza îndulcirii apelor Mării Negre, spun cercetătorii. Stă ascuns în nisip, astfel că e posibil să călcați pe el din neatenție. Tocmai din acest motiv, de miercuri, salvamarii de pe plajele din sudul litoralului îi sfătuiesc pe turiști să evite să se aventureze prea mult în larg. La fel, victime sunt și cei care pescuiesc în mare. Peștele seamănă cu un guvid, "dotat" însă cu înotătoare cu țepi veninoși și dinți ascuțiți, iar pescarii se rănesc în momentul în care încearcă să-l scoată din cârlig.

Ajutorul medical este esențial!
Cât privește simptomele prezentate de pacienți, dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt Spitalul Județean, ne-a declarat că diferă de la un organism la altul. "Depinde de reactivitatea fiecărui organism. Toți pacienții s-au prezentat cu dureri, anxietate și amorțeală la locul înțepături, la mâini sau picioare, ea apoi se extinde în tot membrul superior sau inferior", a arătat medicul. De asemenea, pacienții pot resimți palpitații, delir, stări vomitive, febră. Intensitatea simptomelor depinde și de cantitatea de venin injectată sau de sistemul imunitar al celui afectat.
Persoanele înțepate de acest pește trebuie să se îndrepte către cel mai apropiat punct de prim ajutor sau se apeleze numărul unic de urgență 112. "La punctul de prim ajutor se va acorda o îngrijire minimă, îi vor fi administrate antialgice, după care va fi transportat la spital", a adăugat medicul.
De altfel, specialistul a arătat că persoanele care sunt afectate de aceste viețuitoare nu trebuie să încerce să se trateze acasă, ci să apeleze de urgență la medic. În multe situații este suficientă administrarea de hidrocortizon pentru ameliorarea stării de sănătate, dar e posibil ca înveninarea să aibă urmări mai grave (șoc anafilactic, hipotensiune arterială etc), situație în care se impune ținerea sub supraveghere medicală.
Literatura de specialitate nu a consemnat vreun deces din cauza înțepăturii acestui pește, dar asta nu înseamnă că veninul lui nu este periculos. Important este să obțineți ajutor medical în cel mai scurt timp.

Simptomele resimțite după o înțepătură a peștelui-dragon sunt: tumefiere, dureri intense, amorțeală, palpitații, anxietate, stări vomitive, febră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7214 secunde