Pacienții cu colesterol crescut au nevoie de un regim alimentar special

430
Pacienții cu colesterol crescut au nevoie de un regim alimentar special - pacientiicucolesterol-1442748852.jpg

Articole de la același autor

Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sânge. Medicii identifică mai multe tipuri de dislipidemii, printre care creșterea colesterolului total. Creșterea colesterolului "rău" (col-total sau col-LDL) sau scăderea colesterolului "bun" (col-HDL) favorizează producerea aterosclerozei, adică: cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, hemoragia cerebrală, arteriopatia membrelor inferioare.

În acest caz, medicii recomandă un regim alimentar bazat pe alimente fără grăsimi și uleiuri vegetale.

"Dislipidemia este reprezentată de bolile cauzate de dezechilibre în ceea ce privește grăsimile din sânge. Pacienții cu astfel de probleme de sănătate trebuie să servească obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale și 2 gustări intermediare) și la ore regulate. De reținut că nu trebuie să mănânce nimic între mesele prescrise, iar atunci când servesc masa să evite graba. Apoi, se recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, utilizarea uleiurilor de măsline sau soia, dar și prepararea mâncărurilor fără a utiliza sosuri sau maioneze.

Nu se depășesc două ouă pe săptămână, iar acestea se vor consuma numai dimineața. De evitat sunt alcoolul, băuturile acidulate și excitantele.

Persoanele care suferă de dislipidemie nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome particulare, iar afecțiunea poate fi depistatată doar în urma unor analize de rutină. Totuși, un nivel foarte ridicat al lipidelor în sânge poate duce la unele manifestări simptomatice cum ar fi parestezii (amorțeli în mâini și picioare), dispnee (tulburare respiratorie) sau confuzie", a explicat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul centrului medical Gastromond.

În cazul în care boala nu este tratată, poate conduce în timp la afecțiuni arteriale prin depunerea colesterolului pe pereții arteriali (ateroscleroza). Riscurile devin majore în momentul în care este afectată inima, bolnavii fiind predispuși la un atac de cord. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Februarie 2015
Stire din Sănătate : Cauzele colesterolului  crescut
Pagina a fost generata in 0.5394 secunde