Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Otrava din fast-food. Cum te duce șaorma la cancer de colon

Ştire online publicată Vineri, 08 August 2014
de Andreea NĂSTASE

Bolile sistemului digestiv sunt adesea asociate cu alimentația haotică, lipsită de produse care să mențină echilibrul organismului. Din lista acestora, medicii amintesc alimentele foarte grase și zaharurile, dar și dietele ce au un conținut caloric ridicat, adică alimente de tip fast-food.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, inclusiv formele de cancer, specialiștii recomandă evitarea acestora.

Dieta, obezitatea, alimentația, modul de viață sedentar, fumatul sau factorii genetici sunt principalele cauze ale apariției cancerului digestiv și nu numai.

Medicii susțin că o bună cunoaștere a factorilor de risc reprezintă elementul esențial al selectării persoanelor cu risc înalt de apariție al cancerului colo-rectal, care ar trebui supuse măsurilor de screening.

„Aproximativ 80-90% din cancerele umane se datorează acțiunii factorilor de mediu extern și modului de viață. Există numeroase date în favoarea ideii că dieta este un factor implicat în etiologia unor cancere precum cele de colon, stomac, pancreas, sân, ovar, col uterin.

Conținutul crescut de grăsimi și zaharuri reprezintă principalii factori incriminați. Un consum crescut de grăsimi, proteine, sare și o dietă săracă în fibre vegetale, precum cea de fast-food, se asociază cu un risc crescut pentru cancerul de colon. Consumul crescut de fibre, adică fructe și legume, a fost asociat cu un risc scăzut de cancer de colon.

Unele substanțe (nitriții) care se regăsesc în alimente ca și conservanți, sunt transformate în tubul digestiv în nitrozamine, substanțe implicate în apariția cancerelor de colon. De asemenea, un consum crescut de carne roșie și hidrocarburile, substanțe identificate în carnea prăjită, au fost implicate în dezvoltarea cancerelor colo-rectale.

În schimb, alimentația bogată în fibre vegetale, vitamine și substanțe antioxidante (vitaminele A, C, E, seleniul, zincul) reduce riscul de cancere de colon”, explică dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterolog în cadrul Clinicii Gastromond.

Când apar simptomele

Mulți dintre pacienții care suferă de cancer de colon nu au niciun simptom în primele faze ale bolii. Acestea se manifestă în funcție de localizarea cancerului în intestinul gros.

„Crampele, durerea, scăderea bruscă a greutății, starea de oboseală permanentă sau constipația sunt simptome care trebuie să îndrepte bolnavul către un medic specialist. În funcție de starea pacientului, dar și de vechimea simptomelor, se recomandă ecografia abdomino-pelvină, CT (tomografia) abdomino-pelvină și RMN-ul abdomino-pelvin.

Este foarte important de reținut că, deși este o afecțiune extrem de perfidă și de gravă, cancerul colo-rectal poate fi prevenit prin adoptarea unei diete bogate în fibre vegetale, vitamine și antioxidanți, reducerea consumului de carne roșie și alimente prăjite, menținerea unei greutăți corporale optime”, completează medicul.

PUBLICITATE
Citeşte şi
Jucătoarea americană de tenis Victoria Duval, în vârstă de 18 ani, a anunțat că a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin și se va retrage din circuit pentru tratament."Vă anunț cu ...
Bromatul de potasiu(KBrO3), a fost aprobat pentru a fi utilizat la coacerea produselor de panificație de zeci de ani. Problema este că bromurile sunt perturbatori endocrini care ...
O situatie extrem de grava ameninta viata romanilor in ultimii ani, totul cu acceptul institutiilor statului. De cativa ani incoace in toate magazinele, fie ca vorbim de cele de ...
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Personalitatea narcisică este foarte cunoscută ca personalitatea care se iubește mai presus decât orice. Acești oameni pot fi recunoscuți ușor după grandomanie, egocentrism și ...
Fructul lime, un bun aliat în lupta cu diabetul
Înțepăturile în zona inimii nu înseamnă că ați suferit un infarct
Genele false pot afecta sănătatea ochilor
Fumatul provoacă mari probleme de sănătate
Toți bebelușii primesc note la naștere. Unii iau zece din start, alții iau o notă mai mică. Această notare a nou-născuților sau scorul Apgar este efectuat în primele cinci minute ...
Bolile mintale vă pot afecta încă din adolescență
Din ce cauză le este teamă oamenilor de palpitațiile la inimă
Lacrimile sunt o bună modalitate de eliminare a toxinelor
În urmă cu două decenii, despre boala celiacă nu se știa mai nimic. În prezent, atrag atenția specialiștii, o persoană din o sută este diagnosticată cu această ...
Plante care ne întăresc sistemul imunitar
Aveți grijă unde mergeți la masaj! Iată ce riscuri pot să apară
Frisoanele - de ce apar și care este metoda de tratament
Peștele, spanacul, uleiul de măsline, usturoiul și sucul de struguri întârzie îmbătrânirea creierului. Acesta este motivul pentru care medicii recomanda sa  ...
O investigație simplă, care se realizează în cadrul unui control de rutină, testul Babeș – Papanicolau este, în prezent, cea mai bună metodă de a depista, din fază ...
Regim alimentar obligatoriu, pentru ficatul bolnav
„Hopuri“ în programul național de epilepsie
Cum ne îmbolnăvesc obiceiurile proaste de somn
Se caută medici-șefi pentru Spitalul Județean Constanța
Cancerul de sân are șanse de vindecare de 100%, aspect subliniat de specialiștii în domeniu. Este însă nevoie ca afecțiunea să fie depistată precoce, să fie ...
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Actual Economie Fun
Arhiva