Oradea, prima pe țară la prelevarea de organe pentru transplant

191
Directorul regional al Centrului Național de Transplant, Mihai Lucan, și șeful Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota, au anunțat că Oradea este pe primul loc în țară la prelevarea de organe și că va fi un oraș-pilot pentru înființarea registrului de donatori de celule stem.
"Oradea se înscrie pe orbita unui viitor centru de transplant. Drumul acesta este unul cu extrem de multe obstacole. Voi ați reușit ceea ce foarte puțină lume reușește într-un interval scurt de timp: identificarea și diagnosticarea unor potențiali donatori ale căror organe au salvat zeci de vieți", le-a spus medicilor prezenți dr. Mihai Lucan, într-o conferință de presă.
"Îngrijorarea este că zilnic mor 12 oameni de pe listele de așteptare din Europa. Transplantul e un lucru foarte bun, dar indiferent cât de mult crește numărul donatorilor, nu reușim să acoperim numărul cererilor. Peste 2.500 de persoane sunt pe această listă în România, dintre care aproximativ 2.000 sunt în așteptarea unui rinichi, 300 pentru ficat, în jur de 370 necesită o inimă și circa 20-25 așteaptă pentru plămâni", a precizat Victor Zota.
Coordonatorul programului de transplant în județul Bihor, dr. Carmen Pantiș, a spus că nu consideră rezultatele neapărat o performanță, cât o necesitate care ar trebui să fie satisfăcută de toate centrele din țară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Alimente care ajută vederea
Joi, 16 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Pilulă pentru longevitate
Pagina a fost generata in 3.0838 secunde