O șansă la viață pentru bolnavii cu mielom

245
O șansă la viață pentru bolnavii cu mielom - hospital-1521130597.jpg

Articole de la același autor

Asociația "Sprijin, Organizare, Suport" (S.O.S.) Mielom solicită autorităților introducerea pe lista medicamentelor compensate a tratamentelor disponibile la nivel european, dar și facilitarea procesului de desfășurare a studiilor clinice în România, "singura șansă la viață" pentru unii dintre pacienții cu mielom.


"Pacienții români diagnosticați cu mielom multiplu nu au acces la toate tratamentele aprobate și recomandate de ghidurile medicale internaționale, în condițiile în care pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România sunt incluse doar trei medicamente, dintre care unul destinat doar persoanelor peste 65 de ani. În țările Uniunii Europene, pacienții cu mielom multiplu au acces la șase medicamente, dintre care unele au deja alternativă generică", susțin reprezentanții asociației, într-un comunicat transmis joi presei.


Potrivit președintelui asociației, Lucica Nițu, mielomul multiplu este o afecțiune incurabilă, singura șansă a pacienților pentru a avea o calitate bună a vieții reprezentând-o accesul la tratamentele de ultimă generație.
"În România, pacienții români se lovesc de foarte multe obstacole. Nu au acces la standardul de tratament european și nici la studii clinice, care reprezintă o ultimă șansă pentru unii dintre ei de a putea beneficia de un tratament salvator de vieți. În România, perioada de aprobare a studiilor clinice este de trei ori mai mare decât cele 60 de zile prevăzute în legislația europeană și tocmai de aceea numărul studiilor clinice este în scădere. Apreciem eforturile autorităților, includerea unui nou medicament la compensare în toamna anului trecut a fost o decizie salvatoare de vieți pentru mulți dintre pacienți. Însă suntem departe de standardul european de tratament și de aceea autoritățile trebuie să acorde mai multă atenție pacienților cu mielom", a declarat Lucica Nițu, citată în comunicatul de presă.


Anual, în România sunt diagnosticați cu mielom multiplu 700 de pacienți, iar vârsta lor este în continuă scădere. La nivel european, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, sunt peste 40.000 de pacienți diagnosticați cu mielom și sunt raportate 26.000 de decese.


"Pacienții români beneficiază de două medicamente noi în tratamentul de primă linie (unul este dedicat numai pacienților vârstnici și numai în prima linie) și de un singur medicament nou de linie a doua, pentru pacienții care au recidive, introdus pe lista medicamentelor compensate în luna octombrie a anului trecut. La nivel european sunt medicamente care se află pe piață de un deceniu, care au și alternative generice și care s-au dovedit eficiente în prelungirea vieții pacienților. România este încă sub standardul de tratament respectat în țările Uniunii Europene. Pacienții cu mielom multiplu, inevitabil, trec prin foarte multe recidive, fiecare recidivă impune administrarea unui alt tratament și nu întotdeauna tratamentele sunt dintre cele disponibile în România. În aceste situații, înrolarea în studii clinice este o șansă unică pentru pacienții români. Însă, perioada necesară autorităților pentru aprobarea studiilor clinice este îndelungată și astfel multe dintre studiile clinice gândite pentru România nu se mai concretizează. Terapiile noi cresc speranța de viață pentru pacienți și sunt esențiale pentru ca pacienții să se poată bucura de o calitate bună a vieții", a explicat prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, citat în același comunicat.


Mielomul multiplu este o formă incurabilă, rară și foarte agresivă de cancer al sângelui, care afectează măduva osoasă. Simptomele apar într-un stadiu avansat al bolii și de aceea afecțiunea este greu de diagnosticat.
Luna martie este marcată la nivel global ca Luna Mondială a Luptei împotriva Mielomului Multiplu, la inițiativa International Myeloma Foundation, începând din anul 2009.


Sursa : Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0552 secunde