O noua opțiune terapeutică pentru bolnavii cu diabet zaharat

352
O noua opțiune terapeutică pentru bolnavii cu diabet zaharat - diabet-1529581996.jpg

Articole recomandate

Prima combinație injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice este disponibilă în prezent în România, iar noua opțiune terapeutică pentru adulți cu diabet zaharat de tip 2 a fost inclusă recent în lista de medicamente compensate integral, potrivit companiei farmaceutice producătoare.


"În farmacii, din câte cunosc, există deja, ceea ce se așteaptă acum sunt ultimele etape procedurale care sunt reprezentate de actualizarea listei Casei, astfel încât, fiind o medicație acordată gratuit pacientului, ea trebuie să se regăsească în sistemele informatice ale Casei, pentru a putea fi prescrisă și, bineînțeles, confirmarea prin protocoale terapeutice tot de Casa Națională, protocoalele sunt acum publicate pe site-ul ministerului, în transparență decizională. Estimarea noastră este că în câteva zile - o săptămână aceste lucruri vor fi rezolvate, astfel încât medicația va putea ajunge la pacient", a declarat doctorul Eduard Prisăcariu, miercuri, la o conferință de presă.
Conform companiei care a produs Suliqua, cu o singură administrare zilnică medicamentul controlează eficient atât glicemia bazală, cât și cea postprandială, în cazul pacienților care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulină bazală.
"Medicamentul inovator Suliqua, prima combinație titrabilă de insulină bazală și agonist de receptori GLP-1, este compensat integral prin programul național de diabet pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2", relevă sursă citată.
Potrivit acesteia, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu își ating ținta de control glicemic. Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului: afecțiuni oculare, boală cronică de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.).


"Siguranța și eficacitatea Suliqua în obținerea controlului glicemic au fost evaluate în două studii clinice randomizate de fază 3, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Noul medicament a demonstrat îmbunătățiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei A1c (HbA1c) comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obținerea controlului glicemic nu a dus la creșterea frecvenței hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, față de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru. Nu în ultimul rând, frecvența evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusă față de lixisenatidă", menționează compania producătoare.
Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Romulus Timar, a spus, în cadrul conferinței de presă, că pacienții care sunt eligibili pot fi stabiliți doar de către medicul specialist.


El a afirmat că în România o persoană adultă din zece are diabet zaharat, boală care reprezintă principala cauză de orbire în toată lumea. "E principala cauză de amputații la nivelul membrelor inferioare, scurtează durata vieții pacientului", a menționat Timar despre diabet.


Romulus Timar a afirmat că Suliqua este un medicament inovativ ce asociază într-o injecție două medicamente diferite.
"Asocierea celor două și introducerea precoce în tratament sigur că va duce la un control glicemic precoce și bun, dar pe lângă acest lucru duce la acest control glicemic în condiții de siguranță (...) acest medicament, prin asocierea celor două molecule, face ca riscul de hipoglicemie să fie scăzut", a adăugat Timar.
Nicolae Hâncu, președinte de onoare a Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a afirmat că injecția se face o dată pe zi, dimineața, și că se realizează un test glicemic înainte.


"Metoda care se lansează astăzi, în România, e revoluționară. De ce? Pentru că ne asigură un foarte bun control glicemic cu o injecție pe zi (...), imaginați-vă ce înseamnă pentru o persoană care se trata cu tablete sau se trata cu patru injecții de două tipuri de insulină pe zi pentru a atinge obiectivele glicemice, dintr-o dată se tratează cu o injecție", a spus Hâncu.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0036 secunde