Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Nu neglijați cariile dinților de lapte! Acestea pot duce la grave complicații

Ştire online publicată Joi, 12 Decembrie 2019

Dragi părinți, nu neglijați niciodată dantura copiilor, chiar dacă este vorba despre dinții de lapte, întrucât cariile lor pot evolua într-un ritm alarmant, dacă le ignorați. Tocmai de aceea, la copii, se recomandă controlul dentar o dată la trei sau la șase luni.

„Nu amânați vizita la medicul dentist pe motiv că este prea devreme, pentru că nu este niciodată devreme. Cu cât aduceți mai repede copilașii la un consult, cu atât preveniți apariția unor probleme grave. În cazul în care un dinte s-a cariat, tratamentul este simplu și presupune îndepărtarea cariei respective și înlocuirea cu un material adecvat, care să-i redea forma, funcția și care să prevină alte carii. Este vorba despre obturația coronară, care este realizată din materiale ca amalgamul, cimenturi, care răspund cerințelor de rezistență și durabilitate în timp. Rețineți, medicul la care mergeți nu trebuie să le aplice celor mici materiale pretențioase, din punct de vedere estetic pe dinții temporari, pentru că se aplică pe un dinte complet uscat, lucru greu de obținut la un copil”, afirmă dr. Isabela Petrescu, medic dentist.

Specialistul a precizat că tratamentul dinților cariați trebuie făcut înainte ca procesul carios să se extindă la alți dinți și să ducă în final la pierderea lor. Așadar, concepția conform căreia este inutil tratamentul dinților temporari este total greșită, pentru că pot genera o serie de complicații ale dinților permanenți care vin în urma celor de lapte.

Medicul a explicat că dinții temporari trebuie păstrați pe arcadă până când erup cei permanenți, care se află în os și îi vor urma, astfel se va păstra spațiul necesar alinierii dinților pe arcadă.

Desigur, se poate întâmpla ca micuțul dumneavoastră să își piardă dinții de lapte mai devreme decât vă așteptați, așa că ceilalți dinți din jurul lor vor aluneca și migra în spațiul disponibil. 

„În acest fel, cei permanenți nu vor mai avea destul spațiu pentru a erupe sau vor erupe în poziții anormale. Bineînțeles, înghesuirile dentare vor trebui apoi tratate ortodontic pentru a obține arcade funcționale”, a explicat aceasta.

Vă întrebați când trebuie extras un dinte temporar? Acest lucru, a completat dr. Petrescu se va face abia atunci când caria s-a extins la nivelul camerei pulpare și a determinat o infecție (abces). Este clar că în această situație se recomandă extracția, pentru că altfel pot apărea complicații la dintele permanent din os (pete, defecte de structură etc).

În plus, imediat ce a fost efectuată extracția, este indicată plasarea unui „menținător de spațiu”, care va opri deplasarea dinților vecini în spațiul rezultat și va preveni înghesuirea dinților permanenți. 

De asemenea, trebuie să știți că un dinte foarte distrus de carie nu trebuie neapărat extras. În unele situații, se va face tratamentul nervului, cu scoaterea lui și obturarea canalelor, apoi urmează etanșeizarea cu un material rezistent și menținerea sa până când va erupe dintele care îl urmează. Unii părinți se gândesc chiar la variante de reconstrucție a dinților cariați. Medicul este de părere că acest lucru nu este recomandat, pentru că celor mici le vor crește, oricum, alți dinți. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Toxoplasmoza este o boală determinată de un parazit, toxoplasma gondii, care poate pătrunde în organism prin contactul cu fecalele pisicilor, prin intermediul cărnii neprocesate ...
Persoanele cu burtă sunt predispuse la probleme cardiace
Dureri în partea dreaptă a abdomenului? Fierea e de vină!
Alimentele mucegăite, extrem de periculoase pentru oameni
Ne aflăm în plin sezon de gripă, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți la cum protejăm sănătatea. În primul rând, a declarat dr. Mihaela Comșa, cei mai ...
Țigările vă pot afecta întreg organismul, nu doar plămânii
Oțetul de mere întărește sistemul imunitar
Din ce cauză suferă gravidele de incontinență urinară
Victor Costache, ministrul Sănătății, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea ...
Vreți să scăpați de riduri, pete, acnee, să aveți o piele mai întinsă, catifelată? Pentru ca dorința dumneavoastră să se transforme în realitate, este nevoie de un peeling chimic ...
Periajul dinților trebuie făcut corect, de sus în jos
Lumina puternică a televizorului, periculoasă pentru vedere
Lactatele, recomandate pentru a avea o inimă sănătoasă
În unele sarcini, medicii le recomandă viitoarelor mămici cerclajul de col, acesta fiind o intervenție recomandată în insuficiența cervico-istmică (dilatația ...
Vitamina C, consumată în exces, în sarcină, duce la o mulțime de probleme
Migrena debutează cu stări de greață și vărsături
Mare atenție la gripa aviară. Spălați-vă des pe mâini!
Foarte multe femei sunt diagnosticate de către medici cu anemie și în sarcină, motiv pentru care ele trebuie să fie și mai atente la propria sănătate. Mai mult decât atât ...
Vă doriți un copil? Vinul scade fertilitatea
Vă curg mameloanele? Nu vă panicați!
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Actual
Economie Fun Arhiva