Neurologii fac jonglerii pentru a salva vieți. "Nu ne înțelege nimeni. Avem mulți pacienți tineri cu afecțiuni grave"

2511
1
Neurologii fac jonglerii pentru a salva vieți.

Articole de la același autor

Dintotdeauna, Neurologia a fost una dintre secțiile de spital extrem de aglomerate. "La noi ajung mereu cazuri grave care necesită internare, precum accidente vasculare, epilepsii necontrolate terapeutic, neglijate, oameni care consumă alcool, cu metastaze, tumori cerebrale, cazurile din urmă putând fi internate la Oncologie. Din păcate, colegii de acolo spun că oamenii aceștia ar trebui să stea la noi pe secție, ca să descoperim punctul de plecare al bolii pe care o au. De asemenea, ne confruntăm cu bolnavi ce suferă de discopatii sau hernii, care fac RMN și abia după aceea sunt mutați la Neurochirurgie, însă, între timp ne ocupă locurile, asta în condițiile în care secția este deja supraaglomerată și nu mai avem unde interna pacienții", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Florentina Antică, medic neurolog.

În același timp, pe secție mai există cazuri cu răsunet cerebral, insuficiență hepatică, oameni care vin, în primă instanță, cu halucinații, cu o stare alterată, cu analize proaste, dar care sunt de competența altor secții și totuși sunt cazați la Neurologie…

Problema lipsei locurilor se acutizează în mod special din cauza colegilor de breaslă de la Spitalul Municipal Mangalia, care, indiferent la diagnosticul pacienților trimit toate cazurile la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

"Eu nu înțeleg de ce fac acest lucru, pentru că și ei au acolo secție de Neurologie. Noi oprim cazurile dezechilibrate, dar după ce își revin, acestea ar trebui să meargă înapoi la ei, dar nici nu vor să audă de așa ceva. Degeaba le explicăm că externându-i mai decongestionăm secția. Ei spun că nu au locuri și nu-i mai interesează altceva. Indiferent că este vorba de o zi de luni sau joi, situația este la fel. Nu au nici măcar bunul simț să își ia pacienții înapoi, așa că suntem deseori puși în situația de a-i pune pe tărgi, până când se externează alți bolnavi și se face loc pentru alți pacienți. Facem jonglerii de tot felul pentru a-i putea interna și nu ne înțelege nimeni. Dacă fiecare și-ar face treaba, am avea mai mult loc, pentru că secția este și-așa mică, iar numărul de paturi insuficient", a explicat specialistul.

Situația a fost con-firmată și de dr. Ildiko Toldișan, care a declarat că atât Spitalul Mangalia, cât și cel de la Medgidia nu dispun de medici în week-end, deși au câțiva neurologi angajați acolo, care ar putea efectua gărzi și prin urmare ar putea ajuta bieții bolnavi.

Mai grav, în ultima vreme, cadrele medicale se confruntă cu un fenomen îngrijorător și anume din ce în ce mai mulți tineri constănțeni ajung la spital din cauza accidentelor vasculare. Motivul? Stresul, hipertensiunea, colesterolul crescut și lipsa de mișcare.

Tocmai de aceea, medicii de familie ar trebui să aibă un rol important, pentru că așa se ajunge la familii întregi de bolnavi vascular. Cei mai importanți factori care conduc la apariția acestor boli sunt factorii de stres și mai ales stresul de la locul de muncă.

Alți factori care trebuie combătuți sunt infecțiile prost tratate, alcoolismul cronic și excesiv, efortul fizic, care ar fi singurul antidot care ar putea anula factorii de risc. Problema este că în ultimii ani vârsta de debut a bolilor vasculare este din ce în ce mai scăzută.

"Înainte eram obișnuiți să avem pacienți de la 50 de ani în sus, acum boala își face debutul de la 35-37 ani. La fel de întâmplă și în cazul afecțiunilor oncologice sau a infarctului miocardic. Avem mulți pacienți tineri cu afecțiuni grave", susțin medicii constănțeni. 

Comentează știrea

toto
23 februarie 2017
pacienti

pacientii de la neurologie sunt abuzati de infirmiere si asistente

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5801 secunde