Metoda medicală "de aur" în tratarea chisturilor ovariene

67
Metoda medicală

Articole de la același autor

De-a lungul vieții, majoritatea femeilor se confruntă cu tot felul de afecțiuni, iar unele dintre acestea le pot pune viața în pericol. Dintre aceste afecțiuni, patologia benignă ovariană (chisturile) reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni, întâlnită la femei.

Chisturile ovariene sunt niște formațiuni pline cu lichid, situate în interiorul unui ovar. Ovarele pot avea un singur chist sau mai multe (sindromul ovarului polichistic). Chisturile pot apărea din cauza dere-glărilor hormonale, iar această categorie reprezintă 90% din cazuri, potrivit medicilor, dar mai există o altă categorie de chisturi, organice, care includ chistul seros, dermoid sau mucoid. Formațiunile pot varia ca mărime, de la câțiva milimetri, la câțiva centimetri.

De foarte multe ori, simptomele în această patologie întârzie să apară sau sunt absente. În acest caz, chisturile sunt descoperite în cadrul unui examen ginecologic. Dacă afecțiunea prezintă simptome, acestea pot fi caracterizate de dureri în timpul actului sexual, senzație de greutate abdominală, oprirea fluxului menstrual, jenă la urinat și sângerare vaginală. "Evoluția unui chist ovarian este variabilă. Atunci când este mărit se poate răsuci, rupe sau poate sângera, devenind foarte dureros. Cu cât este mai mare, cu atât este mai probabil ca el să producă simptome. Se recomandă consultul medical în cazul în care apare durere, șoc sau simptome provocate de hemoragie: durere pelvină severă, greață, vărsături, leșin, amețeală, slăbiciune, sângerări vaginale sau simp-tome datorate șocului produs de hemoragie. Terapeutic, se poate realiza chistec-tomia, ovariectomia sau anexectomia, în funcție de particularitățile cazului. Dacă acele chisturi sunt numeroase și de mici dimensiuni, se poate încerca un tratament hormonal, cu progestative sau anticoncepționale", explică dr. Vlad Tica, specialist obstetrică și ginecologie.

Potrivit medicului specialist, tratamentul chirurgical este necesar atunci când un ovar sau un chist răsucit sau care s-a rupt provoacă dureri severe, sângerări și are dimensiuni mai mari de 6-7 cm. Se mai poate interveni chirurgical dacă formațiunea comprimă alte organe abdominale, nu a dispărut după 2-3 luni de observare sau tratament sau când se suspectează cancer ovarian.

Tratamentul chirurgical, prin laparoscopie sau laparotomie

Laparoscopia a cunoscut în ultimii ani o evoluție remarcabilă, atât în domeniul chirurgiei generale, cât și în chirurgia ginecologică. Acest tip de chirurgie prezintă multiple avantaje, în comparație cu chirurgia convențională: cicatrici abdominale estetice, durere postoperatorie redusă, recuperare postoperatorie rapidă, durată redusă de spitalizare, medicație minimă, risc redus de aderențe postoperatorii, posibilitatea efectuării unor tehnici chirurgicale minim-invazive conservatoare cu păstrarea funcției menstruale și reproductive a femeii. 

"Chistul de ovar este una dintre patologiile care beneficiază în cel mai înalt grad de avantajele chirurgiei laparoscopice. Intervenția laparoscopică asupra tumorilor chistice ovariene este benefică și sigură pentru paciente. Chirurgia laparoscopică oferă câmp operator larg cu multiple posibilități de evaluare, durată redusă a intervențiilor, pierderea redusă de sânge intra-operator și o agresiune imunologică mai mică. Deși posibile și în cazul laparoscopiei, complicațiile operatorii și postoperatorii apar cu o incidență mai redusă, decât în cazul intervențiilor chirurgicale clasice. Laparoscopia reprezintă «gold standardul» conduitei chirurgicale", adaugă medicul specialist.

Intervenția chirurgicală minim-invazivă, în cazul chistului ovarian, poate dura între 30 și 90 de minute, în funcție de stadiul bolii. Externarea pacientei se face la 25-48 de ore de la intervenție, iar recuperarea este rapidă. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8654 secunde