Dr. Rodica Tănăsescu:

"Medicii de familie au o responsabilitate foarte mare pentru pacienți"

776

Articole recomandate

Prezenți la unul dintre cele mai importante evenimente medicale din țară, Medical Forum Constanța, medicii de familie constănțeni au pus pe tapet atât noutățile din sistemul sanitar, cât și problemele cu care se confruntă specialiștii. Pornind de la schimbările pe care le aduce noul pachet de servicii medicale de bază și ajungând la cardul de sănătate și dosarul electronic de sănătate, aceștia susțin că mare parte dintre schimbări nu fac decât să scurteze actul medical și să aducă sarcini suplimentare medicului de familie.

"Suntem în prag de contractare și într-o nouă etapă de reformă. Din păcate, stabilitatea sistemului de sănătate este tot mai des încercată și zdruncinată din cauza multiplelor schimbări de la nivelul Ministerului Sănătății. Am avut peste 20 de miniștrii în ultimii 20 de ani, iar acest lucru face ca politicile de sănătate să fie privite din perspective total diferite.

Nu ne dorim decât normalitate și respect pentru medici și pacienți, dar și coerență în activitate. Medicii de familie au o responsabilitate foarte mare pentru pacienți, iar acest lucru trebuie luat în calcul atunci când se fac schimbări în sistem.

Dacă vorbim despre noutățile din sistem, adică despre dosarul de sănătate, acest instrument folosit pentru stocarea datelor medicale ale tuturor pacienților din țară încalcă flagrant dreptul la proprietatea datelor personale ale pacienților, pentru că este imposibil ca reprezentanții Casei Naționale să nu aibă acces la ele, atâta vreme cât vor fi procesate într-un sistem național, la care vor avea acces.

Dacă vorbim despre spitale, vedem că reforma a fost înțeleasă greșit. Deși se dorește o mutare a centrului din sănătate în ambulatoriu și cabinetele de medicină de familie, adică de la cazuri cronice la prevenirea unor afecțiuni grave și a complicațiilor ce survin odată cu acestea, avem internări pentru holeră sau hipertensiunea arterială, ceea ce este inadmisibil pentru un stat european", a declarat dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Invitată la eveniment, dr. Laura Maria Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis" din Constanța, susține că medicina de familie este nucleul sistemului de sănătate și că ar trebui tratat ca atare.

"Medicul de familie este cel de la care pleacă pacientul către celelalte specialități medicale, dar și cel care trage concluziile după investigații și face o sinteză a diagnosticului medical. Medicul de familie este cel în sarcină căruia pică să prevadă o situație medicală, să aleagă tratamentul potrivit pentru fiecare pacient în parte, să calculeze riscurile și consecințele negative ale bolilor cronice.

De altfel, pacientul cronic prezintă o patologie multiplă, astfel că, medicul de familie trebuie să țină cont de interacțiunea medicamentelor, de bolile asociate, de vârsta și stilul de viață al pacientului. Sper să fim pe deplin înțeleși și să ajungem la un consens în ceea ce privește noutățile și noile sarcini care ne revin odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru", a declarat dr. Laura Maria Condur. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Procedura înscrierii  la alt medic de familie
Pagina a fost generata in 0.4218 secunde