Mâncărime și lăcrimarea ochilor? Poți suferi de conjunctivită alergică

190
Mâncărime și lăcrimarea ochilor? Poți suferi de conjunctivită alergică - mancarimesilacrimareaochilor-1558431241.jpg

Articole de la același autor

Conjunctivita se manifestă prin înroșirea și inflamarea membranelor care acoperă partea albă a ochiului și membranele interioare ale pleoapelor. Conjunctivita este, de cele mai multe ori, cauzată de un virus sau de o infecție bacteriană, deși agenții chimici și afecțiunile care stau la baza acesteia pot juca un rol important, specifică medlife.ro.


Primăvara, foarte răspândită este conjunctivita alergică, cauzată de polen, părul de animale, parfumuri, nu este contagioasă. Simptomele constau în general în înroșirea ochilor dar și a interiorului pleoapei, inflamație al conjunctivei, senzație de mâncărime sau arsură, precum și lăcrămație crescută. De asemenea, apare și vedere încețoșată sau inflamația pleoapelor. Uneori este observată și o scurgere oculară. Este esențial să reținem că, spre deosebire de alte afecțiuni oculare, simptomele sunt prezente la ambii ochii, nu neapărat în mod egal.


Cauza conjunctivitei alergice este reprezentată de o reacție alergică a sistemului imunitar la un alergen, fiind frecventă la persoanele care prezintă alte simptome de boli alergice cum sunt febra fanului, astm și eczemă. Cei mai des întâlniți alergeni care cauzează conjunctivita sunt polenul de la copaci, iarbă și plante, piele și blană de animale și secreții, cum este saliva, parfumuri, cosmetice, medicamente pentru piele, poluare atmosferică, fum, acarieni, picături de ochi. Majoritatea cazurilor de conjunctivită sezonieră se datorează polenului și apar în sezonul de febra fanului, polen de iarbă la debutul verii și chiar spre finalul verii în cazul altor polenuri și mucegaiuri.


Tratamentul la domiciliu constă într-o combinație de strategii preventive și activități pentru ameliorarea simptomelor. În primul rând, este important să minimizăm expunerea la alergeni, curățând constant locuința, folosind un purificator de aer și evitând expunerea la chimicale, coloranți și parfumuri. De asemenea, pentru a ameliora simptomele, este important sa evităm frecarea ochilor și să aplicăm eventual o compresă rece, care ajută la reducerea inflamației și a mâncărimii.


În urma unui tratament corect, simptomele se vor ameliora, însă expunerea repetată la alergeni poate cauza reapariția acestora. Complicațiile sunt rare, fiind vorba de ulcere cornele sau keratoconus, nu s-a constatat însă afectarea vederii nici măcar în episoade repetate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7436 secunde