Mai puține hârtii pentru a ajunge la medicul specialist

185
Mai puține hârtii pentru a ajunge la medicul specialist - 652x450183353femeie-1515667591.jpg
Ministerul Sănătății caută soluții pentru a debirocratiza actul medical și pentru a asigura un acces mai facil al pacienților la servicii de sănătate. Florian Bodog, ministrul Sănătății, s-a întâlnit deja cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu MIHAI, și cu reprezentanții acestei instituții pentru a discuta propunerile de a se mai renunța la hârtii.


Este analizată o serie de măsuri cu rol de debirocratizare și optimizare a activității cadrelor medicale, în scopul asigurării unui acces mai bun al pacienților la serviciile medicale.


În acest sens este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care rețeta prescrisă respectă schema de tratament. Totodată, vor fi revizuite și protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008, în sensul facilizării accesului pacienților la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori.


Prin modificările legislative menționate se are în vedere și reglementarea situațiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de scrisoare medicală pentru tratamente a căror inițiere și continuare intră în obligația medicilor din specialitățile clinice, conform protocoalelor terapeutice.


De asemenea, a fost propusă o modificare în sistemul informatic, astfel încât calitatea/categoria de asigurat modificată în sistem să își producă efectele din ziua în care a fost operată în platforma informatica (PIAS), cu excepția datelor referitoare la naștere și la deces. În acest fel, se evită situațiile în care prescripțiile și serviciile medicale acordate pe baza informațiilor din sistemul informatic sunt imputate furnizorilor.
Una dintre măsurile propuse prevede eliminarea obligativității medicilor de a transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienților care declară în scris că, din motive de conștiință sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.
În proiectul Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activității furnizorilor de servicii medicale și de creștere a accesului asiguraților la medicamente și servicii paraclinice finanțate de CNAS. 
Astfel, se renunță complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale și se elimină obligația furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă. Această măsură va duce la creșterea timpului efectiv acordat de către medici pentru consultarea pacienților. 
De asemenea, noul Contract-cadru va prevedea faptul că rețetele și biletele de trimitere la analize vor fi onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul țării. În prezent există restricția ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeași casă de sănătate cu care se află în contract și medicul care eliberează rețeta sau biletul de trimitere.
O altă modificare în Contractul - cadru prevede ca, în cazul în care medicul de familie nu va reuși să-și găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanță, pacienții înscriși pe lista medicului aflat în concediu se vor putea adresa cabinetelor de medicină primară din proximitate, desemnate de medicul respectiv.
Pentru medicul de familie aflat la început de activitate sau nou venit într-o localitate, perioada acordată pentru a-și forma lista de pacienți va fi extinsă de la șase luni la un an.
De asemenea, a fost propusă revizuirea criteriilor de acordare a sporurilor pentru condițiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, prevăzute în Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015.


" Noile măsuri agreate vor fi introduse într-un proiect de Ordonanță care va fi supus aprobării Guvernului în cursul acestei luni, pe perioada vacanței parlamentare. Doresc să creăm un sistem în care medicii să poată oferi un act medical de calitate, acordând mai mult timp consultațiilor și discuțiilor cu pacienții.", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Stire din Social : Noi reguli pentru transplantul uman
Pagina a fost generata in 1.4103 secunde