Încă doi oameni au murit de gripă. Numărul deceselor a urcat la 25

306
Încă doi oameni au murit de gripă. Numărul deceselor a urcat la 25 - gripa-1548092515.jpg

Articole recomandate

​​Numărul deceselor cauzate de gripă a urcat la 25, a anunțat luni Institutul Național de Sănătate Publică. Cele mai recente două decese din cauza gripei s-au înregistrat luni: un bărbat în vârstă de 61 de ani din Prahova și o femeie în vârstă de 74 de ani din Ialomița. Ambii erau infectați cu virusul gripal AH1, aveau și alte afecțiuni (condiții medicale preexistente) și nu erau vaccinați anti-gripal, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. 


România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar două săptămâni. Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. 


România este, deocamdată, departe de a îndeplini criteriile Organizației Mondiale a Sănătății pentru declararea unei epidemii, însă, în cazul în care se va menține tendința actuală de creștere a cazurilor, ne-am putea confrunta oficial cu o epidemie peste doar două săptămâni. 


Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat oficial debutul sezonului gripal și faptul că săptămâna 7-13 ianuarie "a fost caracterizată ca săptămână epidemică", însă acest lucru nu este similar cu o epidemie: pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice. 


Ce înseamnă săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel puțin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. 


Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus). 


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, avertizează că "Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depășit numărul cazurilor estimate, săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică."


"Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal", a precizat ministrul Sorina Pintea.


Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna aceasta, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.957 secunde