În România este nevoie de mai multe centre de transplant medular

107
În România este nevoie de mai multe centre de transplant medular - doctor-1521121516.jpg

Articole de la același autor

Președintele Societății Române de Transplant Medular, conf. unir. dr. Alina Tănase, a declarat miercuri, în deschiderea celei de-a II-a ediții a Congresului Național de Transplant Medular, că în România este nevoie de mai multe centre de transplant medular, pentru a le putea oferi tuturor o șansă bună la tratament.


În prezent, în țara noastră există cinci centre: două la București și câte unul la Timișoara, Târgu Mureș și Iași.
"Din ce în ce mai mult, în ultimul timp, beneficiem de colaborări internaționale care ne-au ajutat să creștem ca activitate științifică foarte mult. (...) Transplantul medular în România face pași mari, țara noastră este pe primul loc în raportul Asociației Europene de Transplant, dar din punctul de vedere al creșterii numărului de transplanturi, nu ca activitate. Faptul că avem un centru nou (Centrul Universitar Iași - n.r.) deja este un lucru extraordinar. Avem nevoie să facem mai multe proceduri de transplant medular, avem nevoie de mai multe centre de transplant medular, pentru a le putea oferi tuturor o șansă bună la tratament", a precizat Alina Tănase.


Potrivit datelor Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în prezent, pentru aproximativ 50% dintre pacienții români care au indicație de transplant medular nu se găsește un donator compatibil. Pe de altă parte, transplantul medular reprezintă unica șansă la viață pentru o parte dintre pacienții cu afecțiuni hematologice și nehematologice.


"Cred că tema congresului ("Colaborare și perspective de abordare în transplant medular" - n.r.) este tema istoriei Registrului. Cred că cea mai dificilă luptă pe care am dat-o este să înțelegem că Registrul nu este instituția personalitate juridică Registrul, ci este Registrul cu centrele de transplant, cu centrele de donare, cu centrele în care se înscriu donatorii - toată această rețea trebuie să aibă aceleași standarde, să funcționeze la fel, să asigurăm încredere, calitate, standarde. Totul trebuie să fie contracronometru și uneori nu înțelegem, pentru că există separări, există bariere. Uităm de donator: este mult mai important dacă el are bilet de trimitere sau nu, chiar dacă este singurul donator compatibil. Dacă nu este asigurat avem o mare problemă și încă este nerezolvată", a declarat directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dr. Aurora Dragomirișteanu.


Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, a salutat prezența la eveniment a unor profesioniști din țări precum: SUA, Franța, Germania, Spania, Italia, Eleveția sau Ungaria. Ea a subliniat necesitatea unor politici coerente, a planurilor de acțiune, de implementare și de monitorizare, a finanțării adecvate, a cadrelor formate și specializate în domeniu, dar și a infrastructurii medicale performante.


"Progresul în medicină este esențial, însă pentru a aduce un beneficiu pacientului, rezultatele progresului trebuie să ajungă cât mai curând la comunitatea medicală și trebuie să depășească granițele fizice ale statelor. (...) Schimbul de informații în ceea ce privește progresul în domeniu este asigurat prin intermediul congreselor de tipul celui de astăzi. Pe de altă parte, statele mai sus amintite sunt state în care rata de transplant medular este mult peste cea din România. Putem învăța din exemplele acestor state, pentru că, fără îndoială, aceasta este direcția pe care trebuie să o urmeze și țara noastră, aceea de dezvoltare și progres în domeniu", a spus ea.


La eveniment a fost prezent și prof. univ. dr. Ștefan Ciurea, cercetător și medic la Departamentul de Transplant de Celule Stem și Terapie Celulară, Divizia de Medicină pentru Cancer, Universitatea din Texas, SUA.


"Mă întorc cu drag în fiecare an în România. În anul acesta, în special, pentru că sărbătorim un an de la înființarea acestei societăți și al doilea congres al societății. Sunt încântat de colaborarea cu Societatea Română de Transplant Medular. Consider că este o responsabilitate deosebită pentru mine și am dorința de a continua să ajut medicii care fac parte din această societate și fac eforturi deosebite să trateze pacienții din această țară", a spus el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8606 secunde