Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Imunitatea la copii. Cum reacționăm când cel mic face temperatură

Ştire online publicată Vineri, 22 Martie 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Vrem, nu vrem, copiii mici răcesc mai des decât adulții, iar uneori este nevoie chiar și de mai mult de o săptămână pentru a se recupera.

Specialiștii sunt de părere că, în medie, copiii cu vârsta cuprinsă între un an și jumătate și trei ani, cu o stare normală de sănătate, fac între șase și opt răceli, precum și alte infecții ale căilor respiratorii pe parcursul unui an. De asemenea, se întâmplă ca aproximativ de două ori pe an să aibă episoade de diaree și vărsături. Desigur, pe parcurs ce copilul crește, această incidență scade după vârsta de trei ani, datorită maturizării sistemului imunitar al copilului. 

Potrivit dr. Amalia Stoenescu, medic pediatru, acest lucru se întâmplă din cauza rezistenței mici la infecții a copilului, o boală care afectează temporar capacitatea de auto-apărare a copiilor sau o boală genetică, ce stă la baza unor infecții recurente.

Mai mult decât atât, trebuie subliniat că există și micuți care nu reușesc să își dezvolte imunitatea împotriva unui anume grup de germeni. În acest caz, tratamentul substitutiv (cu factorul imunitar deficitar), atunci când poate fi identificat, este de ajutor în lupta împotriva infecțiilor.

Cum tratați infecțiile virale 

De cele mai multe ori, virusul este contactat de la o persoană infectată și se acutizează boala în caz de hipotermie locală sau generalizată (în urma consumului de lichide sau alimente reci, expunerii la frig etc.). Oamenii trebuie să știe că frigul este un factor favorizant al apariției răcelii, iar cauza o constituie infecția cu virusuri. Astfel, temperaturile scăzute modifică activitatea sistemului imunitar, slăbește mecanismele de apărare ale organismului împotriva virusurilor, ceea ce reduce rezistența mucoasei căilor respiratorii superioare. 

Medicul a spus că infecția virală are un debut acut, cu febră (într-o viroză mai agresivă, poate ajunge și până la 40°C). Perioada acută într-o infecție virală durează trei zile, perioadă în care această febră înaltă se menține, cedează greu și crește rapid din nou, copilul va fi somnolent, apatic și nu va dori nimic să mănânce. Abia în a patra zi, febra începe să cedeze în intensitate. 

Părinții trebuie să știe că febra mare (39-40ºC) nu este un motiv de a chema ambulanța, iar deplasarea la medic se face într-un regim obișnuit. Dacă febra apare seara și depășește valorile de 38-38,5 grade, copilul este somnolent, are stare generală de rău, are convulsii, atunci este necesar să reduceți febra cu medicamente antipiretice și să mergeți la medic a doua zi. Motiv de îngrijorare și adresare urgentă la medic constituie și vârsta copilului. Dacă acesta este mai mic de trei luni, apelați ambulanța.

De reținut, însă, febra mare nu provoacă convulsii. Convulsiile febrile apar mai des la valori de peste 38,5°C și de regulă la copiii purtători de o anumită genă responsabilă pentru producerea convulsiilor febrile. Dacă cel mic a făcut în trecut convulsii febrile, trebuie să cunoașteți că nu este neapărat ca acestea să se repete ulterior, în cazul altor episoade de răceală.

Infecția virală se tratează simptomatic

Infecția virală se tratează mai degrabă simptomatic, adică se scade febra dacă este cazul, se curăță nasul, se tratează tusea. Important! Nu se scade febra la copil, într-o viroză, decât dacă aceasta îi cauzează copilului o stare generală pronunțată de rău, dacă depășește valorile de 38 - 38,5 grade, copilul este somnolent ori manifestă convulsii. De ce? 

„Pentru că febra este un mecanism natural de apărare a organismului contra infecției virale (în caz de febră înaltă, în sânge, crește activitatea interferonului, un anticorp natural care distruge virusul). Preparatele antivirale ajută doar în primele ore de boală, doar în momentul în care virusul a intrat în organism, în perioada de incubare, care durează în majoritatea virozelor în jur de 1-7 zile, după care apar semnele de răceală. În momentul în care apar primele semne de răceală, se consideră că este deja prea târziu pentru a administra antivirale”, a explicat medicul. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Boala care face ravagii în rândul fumătorilor
Uleiul de măsline, benefic pentru sănătate și frumusețe
Ministerul Sănătății a demarat, ieri, o campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiții de siguranță”. Campania a fost lansată cu ...
După perioada de vacanță, foarte mulți copii, studenți și chiar adulți au dificultăți în a se readapta la programul încărcat de studiu și muncă ...
De vorbă cu specialistul. Ce boli ale pielii ne pândesc toamna
Înțepăturile în piept pot apărea și din cauza stresului
Copilul are febră? Nu recurgeți la automedicație!
Știm cu toții că vitamina C este extrem de valoroasă pentru organismul uman, mai ales că, spun specialiștii, fără aceasta, nu am mai putea să percepem deosebirile dintre culori ...
Reprezentanții Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) afirmă că Ministerul Sănătății intenționează să interzică, cel puțin, pentru o vreme ...
Autoritățile din insula greacă Zakynthos au evacuat aproximativ 300 de localnici și turiști din două sate din cauza unui incendiu puternic de vegetație ...
Sfatul medicului oftalmolog. Controlați-vă ochii, nu așteptați ca boala să se complice!
Programări gratuite pentru HIV și hepatită
Mâncați sănătos și vă veți simți tot timpul bine!
Sfatul specialiștilor „Isis”. În ce situații este recomandat cerclajul
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Economie Actual Monden
Arhiva