"Fii acolo pentru altcineva! Donează sânge! Salvează vieți!"

139

Articole de la același autor

Peste doar trei zile, sărbătorim Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. La Constanța, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) marchează această zi, printr-un eveniment special, care se va desfășura în data de 14 iunie, ora 13.30, în Sala "Remus Opreanu" a Consiliului Județean.
 
Ediția din acest an are ca temă "Donarea de sânge ca o acțiune de solidaritate", iar sloganul este "Fii acolo pentru altcineva! Donează sânge! Salvează vieți!". 


Potrivit șefului CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă, această zi se dorește a fi o modalitate de a aduce un omagiu donatorilor de sânge și, în același timp, o modalitate de creștere a gradului de conștientizare a nevoii de donații de sânge. 


"Scopul desemnării unei zile dedicate donatorului este de a promova donarea de sânge voluntară, neremunerată și de a încuraja noile generații de donatori de sânge voluntari să mențină aprovizionarea cu sânge sigur și, nu în ultimul rând, salvarea de vieți. Donațiile de sânge de la voluntari reprezintă aproximativ 112 milioane de donații de sânge colectate anual pe plan mondial. Cu toate acestea, aproximativ 50% din aceste donații sau aproximativ 55 de milioane de unități sunt colectate în țări cu venituri mari. Aceste țări cu venituri ridicate adăpostesc doar aproximativ 19% din populația lumii. În țările cu venituri mici, peste două treimi din donările de sânge sunt pentru transfuzia de sânge a copiilor de cinci ani sau mai mici. În țările cu venituri mari, aproximativ trei pătrimi din donările de sânge sunt utilizate pentru transfuzii de adulți în vârstă de 65 de ani sau mai mari. Doar aproximativ 33 din o mie de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai patru din o mie de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă", a explicat medicul.


Totodată, a menționat specialistul, ediția 2018 a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge reprezintă un prilej de a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge, dar și de a mulțumi colaboratorilor și donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți.


Reamintim că, zi de zi, pot dona sânge la Centrul de Transfuzii persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc.


Persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge. De asemenea, cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. Totuși, în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minim 500 ml lichide.


Cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: șapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9001 secunde