Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Feriți-vă de țânțari! Insectele vă pot infecta cu virusul West Nile

Ştire online publicată Vineri, 09 August 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Pentru că vremea a fost schimbătoare în ultima săptămână, ploi urmate de căldură mare după aceea, medicii ne avertizează în privința apariției virusului West Nile. Acesta se răspândește prin înțepătura țânțarilor infectați. 

Potrivit dr. Andra Costin, medic de familie, orice persoană poate contracta virusul, dar cele mai expuse riscului îmbolnăvirii sunt persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Perioada de incubație pentru virusul West Nile este cuprinsă între cinci și 15 zile. Totuși, nu vă speriați! Chiar dacă ați fost înțepați de țânțari, nu trebuie să fim bănuiți, neapărat, de infectare cu virusul West Nile.

În ceea ce privește simptomele, acestea apar, de obicei, după 3 - 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului). „Fiecare organism în parte răspunde diferit în urma contactării virusului, dar simptomele se manifestă, în cazurile severe, prin febră ridicată, durere de cap intensă, rigiditate la nivelul gâtului, fotofobie tremor și convulsii, slăbiciune musculară, dezorientare și chiar comă, în unele cazuri. Este posibil ca simptomele să persiste, uneori, pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice să fie fi permanente. Și recuperarea se produce, deseori, destul de greoi. Dacă pacientul este diagnosticat cu o formă moderată de boală, atunci el poate avea dureri de cap, senzație de greață și vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree, dar și dureri musculare și articulare. Mai rar, se poate întâmpla ca bolnavul să spună că i s-au inflamat ganglionii limfatici sau că are urticarie”, a explicat medicul. În cazul în care ați fost diagnosticați cu această boală, trebuie să știți că nu există un tratament specific, dar în cazurile grave se recomandă tratament intensiv în spital.

Pentru a evita îmbolnăvirea, încercați să vă protejați, pe cât posibil, împotriva țânțarilor.

În primul rând, folosiți plasele la ușile și ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor. Apoi, purtați bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, de culori deschise, dar nu uitați să folosiți, ori de câte ori este nevoie, creme și spray-uri care țin țânțarii la distanță și care trebuie aplicate direct pe piele, cu excepția zonei din jurul ochilor. Totodată, se recomandă evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetație și umiditate (parcuri, păduri, ape stătătoare), în special seara și desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer. 

Nu subestimați țânțarii! Ei pot zbura în preajma locuințelor, mai ales dimineața devreme sau seara, vrând mereu să se hrănească cu sânge. Așa că, vor încerca întotdeauna să intre în locuințe, prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire unde pot rămâne peste noapte. În timpul zilei, insectele se adăpostesc în case, subsoluri, poduri, frunzișul copacilor etc.

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Mare atenție la chisturile ovariene! De cele mai multe ori, ele sunt asimptomatice
Folosiți cu atenție suplimentele alimentare!
Diatermia - soluția ideală pentru a vă recupera sănătatea
Cum se pot feri femeile însărcinate de viroze
Sânge în urină? Simptom îngrijorător, care trebuie să te trimită neapărat la medic
Dispozitiv medical modern pentru copiii cu cancer
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva