Feriți-vă de țânțari! Insectele vă pot infecta cu virusul West Nile

127
Feriți-vă de țânțari! Insectele vă pot infecta cu virusul West Nile - feritivadetantari1cmyk-1565338111.jpg

Articole de la același autor

Pentru că vremea a fost schimbătoare în ultima săptămână, ploi urmate de căldură mare după aceea, medicii ne avertizează în privința apariției virusului West Nile. Acesta se răspândește prin înțepătura țânțarilor infectați. 


Potrivit dr. Andra Costin, medic de familie, orice persoană poate contracta virusul, dar cele mai expuse riscului îmbolnăvirii sunt persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Perioada de incubație pentru virusul West Nile este cuprinsă între cinci și 15 zile. Totuși, nu vă speriați! Chiar dacă ați fost înțepați de țânțari, nu trebuie să fim bănuiți, neapărat, de infectare cu virusul West Nile.


În ceea ce privește simptomele, acestea apar, de obicei, după 3 - 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului). "Fiecare organism în parte răspunde diferit în urma contactării virusului, dar simptomele se manifestă, în cazurile severe, prin febră ridicată, durere de cap intensă, rigiditate la nivelul gâtului, fotofobie tremor și convulsii, slăbiciune musculară, dezorientare și chiar comă, în unele cazuri. Este posibil ca simptomele să persiste, uneori, pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice să fie fi permanente. Și recuperarea se produce, deseori, destul de greoi. Dacă pacientul este diagnosticat cu o formă moderată de boală, atunci el poate avea dureri de cap, senzație de greață și vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree, dar și dureri musculare și articulare. Mai rar, se poate întâmpla ca bolnavul să spună că i s-au inflamat ganglionii limfatici sau că are urticarie", a explicat medicul. În cazul în care ați fost diagnosticați cu această boală, trebuie să știți că nu există un tratament specific, dar în cazurile grave se recomandă tratament intensiv în spital.


Pentru a evita îmbolnăvirea, încercați să vă protejați, pe cât posibil, împotriva țânțarilor.


În primul rând, folosiți plasele la ușile și ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor. Apoi, purtați bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, de culori deschise, dar nu uitați să folosiți, ori de câte ori este nevoie, creme și spray-uri care țin țânțarii la distanță și care trebuie aplicate direct pe piele, cu excepția zonei din jurul ochilor. Totodată, se recomandă evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetație și umiditate (parcuri, păduri, ape stătătoare), în special seara și desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer. 


Nu subestimați țânțarii! Ei pot zbura în preajma locuințelor, mai ales dimineața devreme sau seara, vrând mereu să se hrănească cu sânge. Așa că, vor încerca întotdeauna să intre în locuințe, prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire unde pot rămâne peste noapte. În timpul zilei, insectele se adăpostesc în case, subsoluri, poduri, frunzișul copacilor etc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 09 August 2019
Stire din Sănătate : Slăbiți cu ceai de leuștean!
Marţi, 06 August 2019
Stire din Sănătate : Ceaiurile vă ajută în sinuzită
Pagina a fost generata in 1.5018 secunde