FĂRĂ PRECEDENT! România nu face față crizei de imunoglobulină și cere ajutor de la UE și NATO

163
FĂRĂ PRECEDENT! România nu face față crizei de imunoglobulină și cere ajutor de la UE și NATO - vestebunaincrizaimunoglobulinelo-1520286708.jpg

Articole recomandate

Ministerul Sănătății a activat Mecanismul European de Protecție Civilă privind o alertă europeană pentru România, din cauza crizei de imunoglobulină. În paralel, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că țara noastră a apelat și la mecanismul NATO, din același motiv. Anunțul vine după luni și luni de tergiversări și anunțuri liniștitoare din partea fostului ministru Florian Bodog, dublate de o serie de facilități făcute chiar principalilor producători de imunoglobulină.


"Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat oficial al ministerului Sănătății.

Asta înseamnă că, în calitate de țară membră a UE și a NATO, România cere sprijinul partenerilor și aliaților europeni pentru procurarea acestui medicament esențial pentru viața a mii și mii de bonavi.

"Am informat Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de azi (luni) și am primit acceptul să declanșăm această procedură. Această procedură este practic o alertă la nivel european prin care solicităm cantități de imunoglobulină pentru România", a afirmat Sorina Pintea, anunță Agerpress.

Potrivit ministrului Sănătății, care a invocat o estimare primită de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ar fi nevoie, lunar, de 5.000 de fiole de 2,5 mg.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Națională "UNIFARM" SA, care va acoperi și costurile.

Comunicatului MS dă vină pe "discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină, generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină (...), de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România, cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc."

Și Raed Arafat a afirmat că ar putea fi vorba și despre o formă de presiune a firmelor asupra Ministerului Sănătății pentru stabilirea prețului.

În 2015, tot un ministru PSD al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a cerut activarea mecanismului de protecție civilă pentru 80 de răniți grav în urma incendiului din clubul Colectiv, la șase zile de la tragedie și după ce a data asigurări că situația este sub control.

sursa: realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0722 secunde