Examinarea RMN a bolnavilor se poate face și cu anestezie

1004
Examinarea RMN a bolnavilor se poate face și cu anestezie - examinarearmn2-1555921701.jpg

Articole de la același autor

Medicii se confruntă, uneori, la examinarea RMN, cu pacienți care suportă cu mare greutate investigația. 


Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, este de părere că, în timpul intervenției la RMN cerebral, de exemplu, se montează o antenă specială pe cutia craniană și este foarte greu, dacă ești claustrofob, să reziști înăuntru, în aparat, și atunci este necesară sedarea. 


"Ca să putem contracara această frică și pentru a putea realiza procedura, pacientul poate fi sedat sau anesteziat, în funcție de durata procedurii. Realizarea investigației fără anestezie nu prezintă niciun pericol, doar că este foarte greu pentru o persoană să stea nemișcată pentru o perioadă de timp, mai ales în condițiile în care suferă de claustrofobie", a precizat specialistul. 


El a declarat că motivele pentru care un pacient nu poate rezista la RMN sunt multiple, iar claustrofobia este doar unul dintre ele. Astfel, este posibil ca bolnavului să nu-i placă spațiile mici, unii având chiar senzația că nu mai pot respira. Alții, în schimb, au și probleme psihice, psihiatrice, iar copiii foarte mici nu înțeleg de ce trebuie să stea nemișcați. În aceeași situație se pot afla și pacienții cu probleme mai delicate, cu autism sau retard mintal, cărora le trebuie investigația pentru o cu totul altă afecțiune. În aceste situații, pacientul este foarte greu de imobilizat și intervine anestezia în RMN. 


"Anestezia poate fi făcută la cererea pacientului, la solicitarea medicului de imagistică sau la solicitarea familiei pacienților care nu pot decide singuri și pentru care această investigație este imperios necesară pentru evaluarea stării de sănătate. Familia solicită, iar medicul de imagistică este cel care decide necesitatea intervenției medicului anestezist în vederea administrării anesteziei/sedării. Medicul anestezist discută cu pacientul, analizează situația și decide dacă este posibilă administrarea anesteziei/sedării. Pacientul este anesteziat sau sedat, în funcție de caz, și la 2-3 ore după realizarea investigației poate pleca acasă și își poate relua activitățile obișnuite, cu mențiunea că în ziua respectivă îi este interzis să conducă mașina și să utilizeze utilaje grele", a completat medicul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8906 secunde