Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Examinarea RMN a bolnavilor se poate face și cu anestezie

Ştire online publicată Luni, 22 Aprilie 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Medicii se confruntă, uneori, la examinarea RMN, cu pacienți care suportă cu mare greutate investigația. 

Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, este de părere că, în timpul intervenției la RMN cerebral, de exemplu, se montează o antenă specială pe cutia craniană și este foarte greu, dacă ești claustrofob, să reziști înăuntru, în aparat, și atunci este necesară sedarea. 

„Ca să putem contracara această frică și pentru a putea realiza procedura, pacientul poate fi sedat sau anesteziat, în funcție de durata procedurii. Realizarea investigației fără anestezie nu prezintă niciun pericol, doar că este foarte greu pentru o persoană să stea nemișcată pentru o perioadă de timp, mai ales în condițiile în care suferă de claustrofobie”, a precizat specialistul. 

El a declarat că motivele pentru care un pacient nu poate rezista la RMN sunt multiple, iar claustrofobia este doar unul dintre ele. Astfel, este posibil ca bolnavului să nu-i placă spațiile mici, unii având chiar senzația că nu mai pot respira. Alții, în schimb, au și probleme psihice, psihiatrice, iar copiii foarte mici nu înțeleg de ce trebuie să stea nemișcați. În aceeași situație se pot afla și pacienții cu probleme mai delicate, cu autism sau retard mintal, cărora le trebuie investigația pentru o cu totul altă afecțiune. În aceste situații, pacientul este foarte greu de imobilizat și intervine anestezia în RMN. 

„Anestezia poate fi făcută la cererea pacientului, la solicitarea medicului de imagistică sau la solicitarea familiei pacienților care nu pot decide singuri și pentru care această investigație este imperios necesară pentru evaluarea stării de sănătate. Familia solicită, iar medicul de imagistică este cel care decide necesitatea intervenției medicului anestezist în vederea administrării anesteziei/sedării. Medicul anestezist discută cu pacientul, analizează situația și decide dacă este posibilă administrarea anesteziei/sedării. Pacientul este anesteziat sau sedat, în funcție de caz, și la 2-3 ore după realizarea investigației poate pleca acasă și își poate relua activitățile obișnuite, cu mențiunea că în ziua respectivă îi este interzis să conducă mașina și să utilizeze utilaje grele”, a completat medicul. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Mare atenție la chisturile ovariene! De cele mai multe ori, ele sunt asimptomatice
Folosiți cu atenție suplimentele alimentare!
Diatermia - soluția ideală pentru a vă recupera sănătatea
Cum se pot feri femeile însărcinate de viroze
Sânge în urină? Simptom îngrijorător, care trebuie să te trimită neapărat la medic
Dispozitiv medical modern pentru copiii cu cancer
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva