Directorul interimar al CJAS Constanța, George Mirel Cristescu:

"Eram sufocați de reprezentanții spitalelor. Era o bulibășeală, un haos!"

1795
1

Articole de la același autor

Decizia luată de o comisie mixtă, formată dintr-un reprezentat al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), un reprezentant al Colegiului Medicilor, un reprezentant al Direcției Județene de Sănătate și un reprezentant al Consiliului Județean,

ca medicii să nu mai poată avea două contracte cu CJAS, a fost amânată până la sfârșitul lunii august.

Reprezentanții CJAS afirmă că este prevăzut în legislație faptul că un medic nu poate figura, în relația cu CJAS, în două unități sanitare cu paturi. Comisia mixtă a stabilit zonele deficitare, din punctul de vedere al existenței unor medici de o anumită specialitate. Până acum, tot județul Constanța era recunoscut ca fiind zonă deficitară.

"Noi eram sufocați de reprezentanții legali ai spitalelor care tot timpul aduceau acte că diferiți medici au trecut de la un spital la altul. Era o bulibășeală, un haos al medicilor respectivi. Așa că această comisie a stabilit că municipiul Constanța, din punct de vedere al anumitor specialități, nu ar fi deficitar. O excepție a fost făcută pentru medicii care efectuează gărzi, pentru că, dacă nu le este permis să facă gărzi, înseamnă să distrugem efectiv liniile de gardă ale Spitalului Județean", a declarat George Mirel Cristescu, directorul interimar al CJAS.

De asemenea, specialitatea Terapie Intensivă (ATI) este considerată deficitară, motiv pentru care toți medicii de Terapie Intensivă pot să meargă în diferite spitale pentru a acorda servicii medicale.

Medicii lucrează și la stat, și la privat, și la universitate

La sfârșitul lunii august, comisia mixtă se va întruni din nou, pentru a discuta implicațiile pe care le are hotărârea, cu privire la desfășurarea activității medicilor și este posibil să se facă unele modificări, potrivit autorităților.

"Au fost mai multe discuții cu privire la partea de integrare clinică. Este vorba de cadrele universitare care au contract de muncă cu normă întreagă la facultate și cu jumătate de normă integrare într-un spital public, pentru că legislația nu permite în momentul de față ca activitatea de învățământ să se facă și în spitalele private. În baza unor discuții cu rectorul Universității «Ovidius», Sorin Rugină, și cu profesorul dr. Octavian Unc, s-a considerat că este oportun să vină și ei, ca să își spună punctul de vedere, în cadrul acestei comisii", mai spune directorul interimar al CJAS.

Așadar, dacă medicii renunță la spitalul de stat, în favoarea spitalului privat, renunță la integrarea clinică și presupune și renunțarea în a mai preda la Facultatea de Medicină. Medicii care până în prezent lucrau și în sistemul privat și în cel de stat, dar și la universitate, pot continua să lucreze așa, problema este dacă să fie sau nu în relație cu Casa de Asigurări.

"Domnul rector Rugină a afirmat că, prin această măsură luată de comisie, se aduce o gravă atingere procesului de învățământ și facultății, în sensul în care și-ar da demisia anumite cadre universitare. Lor le este teamă că medicii vor alege sistemul privat și nu cel public și astfel să nu mai aibă integrare clinică. Renunțând la integrarea clinică, renunță la facultate și de aceea nu vrem să fie create probleme la nivelul altor instituții, în speță, Facultatea de Medicină din Constanța", explică George Mirel Cristescu.

Problemele Spitalului Județean

Potrivit managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei", dr. Cătălin Grasa, problemele cu care se confruntă unitatea, ca urmare a deciziei ce a fost luată de comisia mixtă, sunt trei la număr: cea a gărzilor, a medicilor de specialitate ATI (acestea fiind deja rezolvate) și a cadrelor universitare, problemă care urmează să se discute la sfârșitul lunii august.

"Medicii se pot îndrepta acum spre zonele deficitare, pentru că județul Constanța este zonă deficitară, în afară de municipiul Constanța și 20 de km în jurul acestuia. Medicii pot figura în două contracte cu CJAS dacă se îndreaptă către unitățile din zonele cu adevărat deficitare. În afară de relația cu CJAS, medicii pot activa în câte spitale doresc. Dacă pot să lucreze 24 din 24 de ore, Casa de Asigurări nu are nimic împotrivă", afirmă reprezentanții CJAS. 

Comentează știrea

aurel
10 august 2016
cel prostut

articolul este asemanator cu textul de anchetat la evaluarea nationala pentru a8a!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3708 secunde