Dr. Adrian Streinu-Cercel: "Testarea pentru hepatită, HIV și SIDA ar trebui să fie obligatorie"

167
Dr. Adrian Streinu-Cercel:

Articole de la același autor

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", doctorul Adrian Streinu-Cercel, cere Ministerului Sănătății ca testarea pentru hepatită, HIV și SIDA să fie obligatorie și să se facă în decurs de maximum un an și jumătate, prin medicii de familie din țară.
Doctorul Adrian Streinu-Cercel a trimis, în urmă cu două săptămâni, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sănătății, Guvern și Președinția României și a declarat că săptămâna viitoare va avea o discuție în acest sens la minister.
"Eu am făcut o adresă către cele trei instituții mari ale statului, Ministerul Sănătății, Președinția României și Guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni și urmează discuții. (...) O să vorbim săptămâna viitoare la Ministerul Sănătății pentru un program pentru medicii de familie, ca să își testeze toți oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (...) Propun medicilor de familie din România să-și testeze toți pacienții, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei (hepatită, HIV, SIDA n.r.)", a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, sâmbătă, într-o conferință de presă.
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" cere testarea obligatorie a populației pentru hepatită, HIV și SIDA.
"Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliați oamenii de medicul de familie și li se spune care sunt avantajele acestei testări. (...) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate șansele (...) să stopeze boala cronică de ficat și să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez și nu mai transmiți la cei din jurul tău și vei duce o viață normală pentru tot restul vieții, eu zic că sunt niște avantaje fantastice", a arătat doctorul Adrian Streinu-Cercel.
Streinu-Cercel spune că există medicamente în prezent pentru cele trei infecții, hepatită, HIV și SIDA și depistarea din timp a acestor boli ar costa puțin, față de cât se cheltuie pentru tratamentul acestora.
"Primul considerent este că sunt niște infecții care pot fi stăpânite. (...) În momentul de față vindecăm infecția cu virusul hepatic C, ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem șansa și speranța de o viață normală. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea și ce avem în momentul de față, cancer hepatic, ciroză hepatică, care, ele însumate costă enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul dacă nu-l testăm și nu îl identificăm, iarăși costurile pe terapie, știți foarte bine că o schemă terapeutică este undeva la 500 de euro pe lună, iarăși costă enorm. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficiență, de departe, testarea în momentul de față și identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă și tratată la timp, ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sănătate, enorm", a explicat managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș".
Întrebat dacă testarea obligatorie pentru hepatită, HIV și SIDA la medicii de familie se va face gratuit pentru pacienți, Streinu-Cercel a răspuns: "Discutăm. (...) Se putea face chestia asta și până acum, de bunăvoie și nesilit de nimeni, e adevărat pe spinarea pacientului. Eu acum încerc ca împreună cu Casa Națională, împreună cu Ministerul Sănătății, să creionăm o politică în acest domeniu al virusurilor transmisibile prin act sexual, sânge și produse de sânge, astfel încât să limităm la maxim răspândirea acestor virusuri în România."
Dr. Adrian Abagiu, medic la "Matei Balș" a declarat sâmbătă, că, "trendul Organizației Mondiale a Sănătății este ca până în 2020 să avem 90 la sută din populația HIV depistată, 90 la sută tratați, iar pentru hepatita C, același target e până în 2030."
Casa Națională de Sănătate a refuzat deja să deconteze testarea pacienților medicilor de familie, pentru hepatită, susține presedintele Filialei Sibiu a Societății Naționale de Medicina Familiei, medicul Loredana Piloff.
"Ar fi absolut necesar, ca testarea pentru virusul hepatitei C să fie decontată de Casă. Lucru pe care nu l-am obținut. Am făcut intervenții și la nivelul Comisiei de specialitate la nivelul Ministerului. (...) Această intervenție a fost făcută demult, fără rezultat. Chiar este nevoie de un suport prin decontare prin Casă, altfel lucrurile sunt dificil de realizat", a declarat Loredana Piloff.
Potrivit medicului Streinu-Cercel, din 1985 până în 2017 s-au înregistrat în total 22.980 de pacienți cu HIV/SIDA în România, din care mai sunt în viață 15.000. Un număr de 692 de cazuri noi HIV/SIDA și 171 de decese din cauza acestei boli s-au înregistrat în 2017. Anul trecut, singurul județ din țară fără niciun caz nou HIV/SIDA este Sălaj, iar județul cu cele mai multe cazuri noi este Constanța, cu 37 de pacienți, potrivit datelor prezentate sâmbătă, la Sibiu, de către managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș".


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4071 secunde