Deformațiile piciorului la copii. "Lipsa tratamentului duce la invaliditate"

de Vali PAPATANASIU Luni, 04 Iulie 2016 473
La naștere, copiii pot avea mai multe afecțiuni ortopedice, unele din cauza poziției pe care aceștia au avut-o în burtică, altele moștenite. Aceste afecțiuni trebuie reperate încă de la naștere de către medicul neonatolog, pentru a se institui un tratament potrivit și precoce, de către medicul ortoped.

Aceste „malpoziții” sunt des întâlnite la nou-născut și într-un procent foarte mare se corectează în timp, fără niciun tratament, însă uneori este necesar masajul terapeutic, precum și alte proceduri kinetoterapeutice. „Piciorul strâmb congenital este o anomalie de dezvoltare a piciorului. Factorii care pot provoca malpozițiile pot fi genetici, dar și mămicile care fumează reprezintă un factor de risc, la care se adaugă și poziția defectuoasă a fătului în uter. Piciorul strâmb congenital necesită tratament ortopedico-chirurgical și gimnastică medicală. Cele mai frecvente malpoziții: «piciorul talus» - atunci când copilul stă sprijinit pe călcâie, laba piciorului fiind îndreptată în exterior spre gambă; «piciorul valgus» - sprijinirea se face pe partea interioară a piciorului și se asociază foarte des cu genu valgum (genunchii nu se ating) și «talus valgus» - când piciorul se află într-o poziție exagerată de flexie dorsală, sprijinit pe marginea internă. Forma piciorului este normală”, explică dr. Monica Cristescu, medic pediatru.

Cea din urmă formă de malpoziție apare mai des la fete și poate să dispară spontan, dar specialiștii recomandă, de regulă, kinetoterapia, pentru corectarea mai rapidă. Se poate asocia cu luxația congenitală de șold, de aceea se recomandă ecografia de șold în primele săptămâni de viață.

Avantajul tratamentului precoce

Dacă anumite deformații se pot vindeca de la sine, prin sport sau gimnastică medicală, unele forme, mai grave, pot afecta copilul pe termen lung sau chiar definitiv, dacă nu se intervine la timp.

„«Metatarsus varus» este o deformație a piciorului des întâlnită. Incidența este de 1 la 1.000 de nou-născuți, în 50% din cazuri fiind bilaterală și afectează în mod egal fetele și băieții. Apare din cauza poziției defectuoase în uter, jumătatea din față a labei piciorului fiind orientată spre interior. Are o evoluție favorabilă, dacă se începe tratamentul kinetoterapeutic precoce, însă, dacă trec câteva luni, malformația nu se mai poate repara”, mai spune specialistul.

Bebelușii cu „metatarsus varus” prezintă riscul de a avea și displazie de șold, de aceea medicii recomandă ecografia de șold în primele săptămâni de la naștere.

O altă anomalie de dezvoltare a piciorului, foarte frecventă, este „varus equin”. Potrivit specialiștilor, în această situație, laba piciorului este îndreptată spre interior, formând un unghi drept cu gamba, piciorul se sprijină pe partea laterală a labei și nu pe talpă, iar degetele de la picioare sunt orientate în jos.

„«Varus equin» poate să se asocieze cu anumite afecțiuni neuromusculare, malformații ale altor aparate sau cu displazia congenitală de șold. De cele mai multe ori, această anomalie de dezvoltare a piciorului se diagnostichează înainte de naștere, prin ecografie, urmând să fie confirmată la naștere. Există și situații când este descoperită abia la naștere”, explică medicul pediatru.

Piciorul strâmb „varus equin” necesită consult de specialitate la medicul ortoped, de urgență, pentru a se începe tratament cât mai repede, în primele zile după naștere. Dacă nu este tratată sau dacă tratamentul se face incorect, această afecțiune duce la invaliditate severă. În schimb, dacă este tratată la timp, este complet vindecabilă. 

Citeşte mai multe şi comentează pe sănătate.cugetliber.ro
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei