Deficitul de testosteron distruge viața sexuală a bărbaților

299
Deficitul de testosteron distruge viața sexuală a bărbaților - deficittestosteron-1468754576.jpg

Articole de la același autor

Scăderea testosteronului în sânge poate fi un semn că este ceva în neregulă cu organismul. Medicii specialiști afirmă că există

o legătură reală între apariția bolilor cronice și testosteron. Mai mult, această afecțiune poate agrava viața de cuplu și poate duce

la proasta funcționare a întregului organism.

S-a constatat un nivel scăzut al testosteronului la pacienți cu sindrom metabolic, diabet zaharat tip II, boli inflamatorii cronice, boli autoimune etc. Se pare că după vârsta de 30 de ani, nivelul tes-tosteronului scade anual cu 1-2 procente. Această reducere a testosteronului este însoțită denumeroase boli asociate și cu o rată de supraviețuire mai mică. Potrivit unor studii, mortalitatea este cu 30% mai mare la adulții tineri cu nivel scăzut de testosteron, față de cei cu nivel normal.

Influența tratamentului asupra organismului

Tratamentul pentru deficitul de testosteron poate fi benefic, dar poate avea și reacții adverse.

"Cu toate că testosteronul aduce beneficii clare asupra tonusului psihic și fizic al bărbatului adult, tratamentul cu testosteron se adresează hipogonadismului confirmat și uneori, altor situații în care studiile au demonstrat efectele benefice ale acestuia. Terapia nu poate fi administrată în funcție de simptomele manifestate de către pacient, chiar dacă acestea par a fi sugestive pentru un deficit de testosteron sau interferează cu activitatea sexuală a individului, deoarece, ele nu sunt specifice și pot să apară pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă. În plus, terapia de substituție hormonală nu are numai beneficii, ci are și numeroase reacții adverse, care fac ca utilizarea ei să fie recomandată doar în cazuri atent selecționate", a declarat dr. Amalia Costea, specialist endocrinolog, Medstar General Hospital.

Simptomele deficitului de testosteron

Semnele și simptomele ce pot să apară sunt de natură sexuală: lipsa erec-ției matinale, disfuncția erectilă, pierderea libidoului, infertilitate, transpirații, pierderea părului axilar și genital, creșterea dimensiunilor prostatei etc. Însă, pot apărea semne și de natură non-sexuală: scăderea masei și forței musculare, pierderea de masă osoasă (osteoporoză), creșterea grăsimii corporale etc. Pe lângă acestea, se pot evidenția și simptome neuropsihice: tulburări de concentrare și memorie, iritabilitate, lipsă de energie, depresie etc.

"Toate simptomele duc la concluzia că ar trebui efectuat screeningul deficitului de testosteron de către pacienții cu infertilitate, osteoporoză, sindrom metabolic, infecție HIV, pacienți tratați cu cortizol și opiacee. Diagnosticul hipogonadismului trebuie să stabilească forma acestuia care poate fi primară, secundară sau mixtă", specifică specialistul.

Hipogonadismul primar poate fi cauzat de sindroame genetice, radioterapie și chimioterapie, traumatisme, boli auto-imune. Forma secundară a afecțiunii poate să apară din cauza unui adenom hipofizar, abces pituitar etc.

Hipogonadismul mixt este favorizat de alcoolism, înaintarea în vârstă, infecții cronice, corticoterapie, hepatită cronică, ciroză etc.

"Tratamentul nu este recomandat pacienților ce prezintă risc de efecte adverse (cancer prostatic metastatic, cancer al glandei mamare, nodul sau indurație prostatică nediagnosticată, simptome severe de tract urinar inferior, insuficiență cardiacă congestivă instabilă clasa III și IV)", adaugă medicul specialist.

Printre beneficiile pe care le poate avea tratamentul se numără: amelio-rarea funcției sexuale, reducerea fanteziilor sexuale, creșterea receptivității la stimulii erotici, creșterea duratei și frecvenței erecțiilor nocturne, creșterea volumului ejaculării și calității orgasmului, creșterea masei și forței musculare, reducerea masei grase, creșterea pilozității sexuale, ameliorarea energiei și a sentimentului de bine etc.

"Pe parcursul tratamentului, pacientul trebuie monitorizat periodic, pentru recunoașterea precoce a reacțiilor adverse sau a complicațiilor", conchide specialistul.

Pentru mai multe informații, dar și programări, puteți apela numărul de telefon Medstar General Hospital: 0241/638.251. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4122 secunde