Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

De ce „ghiorăie“ mațele? Află cum să previi acele zgomote neplăcute

Ştire online publicată Sâmbătă, 07 Decembrie 2019

Pe măsură ce musculatura intestinală împinge mâncarea mai departe în tractul digestiv, alimentele sunt fragmentate, pentru a fi utilizate de către organism, iar în tot acest amestec intră atât gaze cât și bule de aer, care fac „mațele să ghiorăie”. Sunetele nu sunt așa de puternice atunci când în stomac există alimente, deoarece mâncarea absoarbe o parte din zgomot. Atunci când stomacul este gol, însă, sunetele sunt mai ușor de auzit, și probabil că din această cauză „ghiorăitul” este asociat cu foamea. La câteva ore după masă, stomacul trimite semnale la creier pentru a pune din nou în mișcare musculatura tractului digestiv. O soluție la sunetele neplăcute este mâncatul de porții mici și dese, mai degrabă decât porții mari și mai rare. În acest fel, stomacul va fi în permanență plin iar zgomotele nu vor mai apărea, informează romedic.ro.

O altă cauză pentru care „mațele ghiorăie” este mâncatul prea rapid sau vorbitul în timpul meselor, care determină înghețul unei cantități mari de aer la nivelul esofagului sau al stomacului. O soluție la această problemă este mâncatul mai lent, fără a vorbi sau face efort în timpul meselor. 

Zgomotele abdominale pot apărea și în contextul tulburărilor de absorbție ale nutrimentelor la nivelul tractului intestinal, cel mai frecvent întâlnit exemplu fiind intoleranța la lactoză. Alte alimente care pot face „mațele să ghiorăie” sunt fructoza și îndulcitorii, care sunt dificil de absorbit la nivel intestinal, astfel încât sunt fragmentați de bacteriile din intestine, eliberând gaze și zgomote abdominale.

Există mai multe opțiuni pentru a preveni apariția zgomotelor abdominale neplăcute: consumul de apă, mâncatul încet, mâncatul regulat și mestecatul lent. De asemenea, este binevenită și evitarea alimentelor care determină gaze abdominale, precum fasolea, varza, broccoli și a alimentelor acide precum citricele, roșiile, cafeaua.

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Toxoplasmoza este o boală determinată de un parazit, toxoplasma gondii, care poate pătrunde în organism prin contactul cu fecalele pisicilor, prin intermediul cărnii neprocesate ...
Persoanele cu burtă sunt predispuse la probleme cardiace
Dureri în partea dreaptă a abdomenului? Fierea e de vină!
Alimentele mucegăite, extrem de periculoase pentru oameni
Ne aflăm în plin sezon de gripă, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți la cum protejăm sănătatea. În primul rând, a declarat dr. Mihaela Comșa, cei mai ...
Țigările vă pot afecta întreg organismul, nu doar plămânii
Oțetul de mere întărește sistemul imunitar
Din ce cauză suferă gravidele de incontinență urinară
Victor Costache, ministrul Sănătății, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea ...
Vreți să scăpați de riduri, pete, acnee, să aveți o piele mai întinsă, catifelată? Pentru ca dorința dumneavoastră să se transforme în realitate, este nevoie de un peeling chimic ...
Periajul dinților trebuie făcut corect, de sus în jos
Lumina puternică a televizorului, periculoasă pentru vedere
Lactatele, recomandate pentru a avea o inimă sănătoasă
În unele sarcini, medicii le recomandă viitoarelor mămici cerclajul de col, acesta fiind o intervenție recomandată în insuficiența cervico-istmică (dilatația ...
Vitamina C, consumată în exces, în sarcină, duce la o mulțime de probleme
Migrena debutează cu stări de greață și vărsături
Mare atenție la gripa aviară. Spălați-vă des pe mâini!
Foarte multe femei sunt diagnosticate de către medici cu anemie și în sarcină, motiv pentru care ele trebuie să fie și mai atente la propria sănătate. Mai mult decât atât ...
Vă doriți un copil? Vinul scade fertilitatea
Vă curg mameloanele? Nu vă panicați!
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Actual
Economie Fun Arhiva