Cum depistăm și cum tratăm hernia hiatală

911
Cum depistăm și cum tratăm hernia hiatală - fotofondhernie-1438101326.jpg

Articole de la același autor

Aveți arsuri la stomac și dureri în piept? Una dintre cauze poate fi hernia hiatală. În zilele noastre, din ce în ce mai multe afecțiuni digestive apar din cauza stresului și a unei diete dezechilibrate. Potrivit medicilor, hernia hiatală este considerată una din afecțiunile digestive cu o frecvență ridicată în cadrul populației. 


Boala poate fi descrisă prin alunecarea stomacului în torace, prin orificiul esofagian al diafragmei. 


"Există destul de mulți factori de risc. Hernia hiatală poate fi întâlnită la orice vârstă, dar cel mai frecvent în jurul vârstei de 50 ani. Persoanele de sex feminin sunt de asemenea mai predis-puse acestei afecțiuni, precum și per-soanele obeze", explică dr. Elena Petrovici, medic specialist medicină internă, rezident gastroenterologie în cadrul Spitalului MEDSTAR 2000 Constanța. 


Simptome puține 
Herniile hiatale mici, de cele mai multe ori, nu cauzează simptome și sunt descoperite de medici întâmplător. În schimb, herniile hiatale mari pot determina regurgitații acide, arsuri și dureri în piept. 


"De multe ori, această simptomatolgie este înșelătoare, putând fi ușor confun-dată cu cea datorată bolilor cardiace. Prin urmare, este necesar diagnosticul corect pentru a se recurge la tratamentul adecvat în funcție de afecțiune", mai spune medicul specialist.
Complicațiile sunt date de refluxul gastro-esofagian prelungit, și anume: esofagita și chiar cancerul esofagian. Diagnosticarea necesită investigații complexe. 


"Endoscopia digestivă superioară reprezintă investigația necesară pentru un diagnostic precis al acestei afecțiuni și a complicațiilor acesteia", adaugă dr. Elena Petrovici. 


Se impune schimbarea regimului de viață 
În cazul herniilor hiatale mici, schimbarea regimului de viață poate da rezultate. Astfel, este indicată evitarea meselor cu conținut mare în grăsimi, a băuturilor carbogazoase - mese dese și mici cantitativ, cu evitarea odihnii timp de două - trei ore după masă, scăderea în greutate și renunțarea la fumat. În cazul herniilor hiatale medii și mari, este necesară și asocierea unui tratament medicamentos. 


"Dacă aceste măsuri nu dau rezultatele așteptate, ultima soluție este intervenția chirurgicală ce rezolvă această supărătoare afecțiune. Chirurgia actuală folosită pentru hernia hiatală este minim invazivă, presupunând incizii mai mici, timp petrecut în spital și timp de recuperare mai mic, mai puțină durere", mai spune medicul. 


În clinica de chirurgie MEDSTAR 2000, se practică în mod constant chirurgia laparoscopică pentru rezolvarea herniilor gastrice transhiatale. Prin urmare, în cazul apariției simptomelor nu trebuie amânat consultul de specialitate și endoscopia digestivă superioară pentru a se institui rapid tratamentul adecvat (medicamentos sau chirurgical), în scopul prevenirii complicațiilor ulterioare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2948 secunde