CRIZĂ PE PIAȚA MEDICAMENTELOR! România suspendă 6 luni exporturile de citostatice

178
CRIZĂ PE PIAȚA MEDICAMENTELOR! România suspendă 6 luni exporturile de citostatice - pinteaundeabsenteismulestemaimar-1568374465.jpg

Articole recomandate

Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.

125 de medicamente citostatice și 47 de imunosupresoare necesare în tratamentul cancerelor și a persoanelor transplantate nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de șase luni, a declarat vineri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiștilor Agenției Naționale a Medicamentului, instituția care are atribuții în monitorizarea și supravegherea pieței medicamentului, specialiști care au primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor din domeniu.


Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine, și preferă să le vândă în alte țări, pentru un preț mai bun.

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Ordin în acest sens, ce urmează să fie pus în dezbatere publică, iar ministrul Sorina Pintea spune că actul normativ va fi, mai mult ca sigur, aprobat. Sorina Pintea a precizat că măsura a fost recomandată de Agenția Națională a Medicamentului și că "vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta".

Potrivit ministrului Sănătății, 12 citostatice esențiale sunt de negăsit în acest moment pe piața din România, pentru 48 de citostatice există risc mare de discontinuitate (să dispară de pe piață) în următoarele două luni, iar pentru 65 de citostatice în următoarele 3 luni.

"Am primit sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente. Pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și trimiși în străinătate să le cumpere. Vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta. Companiile au obligația publică de a asigura nevoile pacienților interni. Nu dorim să facem probleme pieței și industriei farma", afirmă ministrul Sănătății.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 13 Septembrie 2019
Stire din Sănătate : Nucile caju întăresc sistemul osos
Pagina a fost generata in 2.4451 secunde