CONDAMNAȚI LA ÎNTUNERIC!

642
1

Articole de la același autor

1.100 de constănțeni poartă în fiecare zi povara handicapului major pe care fie îl au din naștere, fie l-au căpătat în urma unor evenimente nefericite. Este vorba despre nevăzători, oameni ocoliți de societate și privați de posibilitatea de a-și câștiga singuri traiul și de a avea prieteni sau colegi. 


Constănțenii care s-au născut fără vedere sunt condamnați să trăiască o viață izolată, fără drepturi. Cu excepția unor "foi de drum", așa cum le numesc reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din Con-stanța, și a pensiei de handicap, aceștia nu primesc alt ajutor din partea statului. Nici măcar posibilitatea de a avea o slujbă pe care, de altfel, ar putea să o realizeze foarte bine. 


"Sunt oameni izolați de societatea plină de prejudecăți, oameni care nu își pot găsi un loc de muncă și care sunt respinși și considerați inapți, deși, în realitate, lucrurile stau cu totul diferit. Noi avem 40 de maseori orbi care își fac meseria extraordinar de bine și acest lucru este cunoscut pentru toată lumea. În cadrul asociației, realizăm și organizăm împreună tot felul de activități culturale și sportive la care ei participă și se descurcă de minune. Sunt oameni care vin la biblioteca asociației și citesc mult mai multe cărți decât o fac mulți dintre cei care nu au niciun fel de problemă. E nedrept ca în vremurile în care trăim să fi rămas cu aceleași idei false și învechite, mai ales fără să ne intereseze vreodată să cunoaștem acești oameni", a declarat Teodora Sârbu, coordonatorul activităților culturale din cadrul Asociației. 


Fără protecție a locurilor de muncă 


Președintele asociației, Petre Șpan Pop, susține că, deși nu s-a născut cu această problemă, din momentul în care a aflat că nu mai poate vedea așa cum trebuie, a învățat să lupte cu boala și să meargă mai departe fără să se plângă vreodată. 


"Am căpătat aceste probleme, nu m-am născut cu ele, însă sunt un om cu picioarele pe pământ și cred că, deși ne este foarte greu, trebuie să mergem mai departe. De aceea, vreau ca părinții care au copii nevă-zători să îi trimită la școlile speciale, ca să poată răzbi într-un fel, chiar dacă acestea sunt departe. Singu-rele astfel de școli sunt la București, Buzău, Arad și Târgu-Frumos. Dar e mai bine să le fie greu la o vârstă mai fragedă decât mai târziu. Asta pentru că adulții nu beneficiază de o protecție a locurilor de muncă, adică nu sunt angajați tocmai pentru că au un astfel de handicap", a declarat președintele asociației. 


"Asociația trăiește din cotizațiile nevăzătorilor" 


Asociația se întreține doar din cotizațiile celor care au aderat la ea, adică a membrilor care vin cu bani de acasă pentru ca singurul loc în care pot simți că cineva îi ascultă și le acordă atenție să nu se desființeze. 


"Asociația trăiește din cotizațiile nevăzătorilor: 80 de lei pe an pentru cei cu gradul I și 40 de lei pe an pentru cei cu gradul II de handicap. Este singurul venit și singurul sprijin. În rest, nimeni nu face nimic pentru ei. Marea problemă este că, din acești bani, noi trebuie să achităm cheltuielile, salariile și activitățile. Mai nou, avem mari probleme cu acoperișul clădirii, care este foarte afectat de ploi. Sperăm să nu fim nevoiți ca din acest motiv să închidem asociația", completează Teodora Sârbu. 


În ciuda neajunsurilor cu care se confruntă, reprezentanții asociației susțin că sunt bineveniți toți cei care au astfel de probleme. Președintele este dispus chiar să îi învețe alfabetul Braille, specific nevăzătorilor. 


Comentează știrea

pentru
27 noiembrie 2013
cuget liber

creati un cont unde oamenii pot dona cate 1 euro macar printr un sms, nu dati stirea asta atata de sensibila in trecut, ajutati si voi cu treaba asta

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4205 secunde