Ce vaccinuri trebuie să faci înainte să pleci într-o călătorie

654
1
Ce vaccinuri trebuie să faci înainte să pleci într-o călătorie - vaccinn-1335275268.jpg
Dacă te gândești să pleci în vacanță undeva peste hotare, în special într-o țară exotică, ar trebui să discuți din timp cu un medic înainte de a călători. Pentru a evita orice tip de problemă de sănătate ai putea avea nevoie de imunizări, asigurare medicală

sau medicamente de prevenire.

Medicul epidemiolog va evalua riscul de îmbolnăvire al pacientului și va face recomandările necesare în funcție de destinația aleasă, condițiile de cazare, igiena alimentară și starea de sănătate. Specialistul vă va recomanda vaccinări specifice, medicație profilactică și vă va oferi sfaturi medicale de călătorie, legate fie de consumul de apă și evitarea alimentelor in-fectate și a mușcăturilor de insecte ce pot transmite boli infecțioase, fie de bolile cu transmitere sexuală.

Când trebuie să mergi la medic

La nivel național, dar și în Constanța, numărul celor care aleg destinații exotice de vacanță a crescut destul de mult în ultima perioadă, a declarat, pentru "Cuget Liber", Magda Șerban, purtătorul de cuvânt al clinicii Medicover: "Avem solicitări de imunizări din ce în ce mai dese și asta pentru că românii caută tot mai mult să călătorească în țări exotice".

Reprezentanții Medicover recomandă celor care vor să plece în astfel de vacanțe să discute cu medicii specialiști despre riscurile care pot apărea în timpul călătoriei. "Ideal, programarea la epidemiolog trebuie realizată cu minim 4 - 6 săptămâni înaintea călătoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au ne-voie de timp pentru a atinge eficiența crescută, adică în jur de două săptămâni", explică Magda Șerban.

Cu toate acestea, chiar dacă ai o vacanță programată în mai puțin de patru săptămâni, este bine să consulți medicul epidemiolog care îți va oferi informații importante pentru sănătatea ta.

Care sunt bolile de care trebuie să te ferești

Înțepăturile de țânțar pot avea consecințe grave, mai ales în anumite zone geografice. De exemplu, febra galbenă este o boală tropicală ce se transmite prin țânțar și se întâlnește în Africa, Asia și America de Sud, mai ales în mediul rural. În plus, pentru a vizita anumite țări, unde febra galbenă este considerată boală endemică, autoritățile îți vor solicita certificatul de vaccinare la sosire. "Febra galbenă poate fi prevenită prin vaccinarea cu o singură doză, efectuată cu minim o lună - două săptămâni înainte de data călătoriei", spun cei de la clinica Medicover.

Pe de altă parte, turiștii români care vor să plece în zone precum Africa, Asia sau America de Sud trebuie să se protejeze și împotriva bolilor infecțioase cu transmitere pe cale respiratorie, precum meningita, febra tifoidă, hepatita acută de tip A, difteria sau rujeola. Dr. Doina Azoicai, medic primar în epidemiologie și vaccinuri internaționale, spune că bolile care se pot transmite pe calea aerului se manifestă prin simptome grave și pot avea complicații serioase.

Totodată, riscul de a contacta hepatita cu virus B este ridicat în Africa, Asia de Sud-Est, China, Europa de Est și Sud-Est, țările din bazinul mediteranean și America Latină. Dacă aveți de gând să vizitați oricare din aceste zone trebuie să știți că bolnavii de hepatită acută sau cronică cu virus B, cât și purtătorii aparent sănătoși ai virusului sunt contagioși prin sânge, secreții vaginale, spermă sau salivă.

Unde te poți vaccina la Constanța

Una dintre clinicile care oferă servicii medicale de acest tip în Constanța este Medicover, centru medical acreditat de Ministerul Sănătății pentru vaccinarea profilactică. Medicii de aici îi sfătuiesc pe cei care vor să se vaccineze înainte de a pleca într-o călătorie să se programeze cu cel puțin șase săptămâni înaintea călătoriei.

La clinica Medicover, situată pe Bulevardul Lăpușneanu, nr. 70, în zona Trocadero, se pot face vaccinuri pentru hepatita A, hepatita B, rubeolă, oreion, rujeolă, varicelă, difterie, tetanos, tuse convulsivă, infecții cu Haemophilus influenzae, poliomelită, gripă, febră galbenă, febră tifoidă, meningită meningococică și pneumonii.

Comentează știrea

simion. florian
11 martie 2013
vaccin febra galbena

daca pot face vaccinul pt febra galbena ,Africa zona Kenia,, daca se face programari ,si cat costa. multumesc

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Lucruri gratis de făcut în Napoli
Pagina a fost generata in 0.5643 secunde