Ce boli cumplite îi pândesc pe bebelușii expuși la soare

353
1
Ce boli cumplite îi pândesc pe bebelușii expuși la soare - ceboli-1434643853.jpg

Articole de la același autor

Deși au doar câteva luni, iar pielea lor este prea sensibilă pentru a fi protejată de vreo cremă de protecție solară, mii de bebeluși sunt aduși la plajă în fiecare an și ținuți la plajă chiar și pe caniculă. Urmările acestei decizii sunt resimțite la maturitate, spun medicii dermatologi, când acești copii dezvoltă afecțiuni greu de controlat.

Aduși pe plajă când au doar câteva luni, mii de bebeluși sunt expuși, anual, unor radiații care le vor afecta viața adultă în mod dramatic. Medicii susțin că loțiunile solare, indiferent de marcă sau grad de protecție, nu pot feri pielea sensibilă a micuților.

"Dacă lăsăm un nou-născut la plajă, obicei deja împământenit la noi, chiar și dacă folosim o cremă cu factor de protecție maxim, va acumula, la nivel celular, radiații care produc boli precum scleroza multiplă, colagenoza sau vitiligo, undeva în jurul vârstei de 40 de ani.

De aceea, atunci când pacienții adulți vin în cabinet, sunt întrebați de obiceiurile din copilărie.

Cremele de foto-protecție se adaptează tipului de ten. De exemplu, pentru persoanele blonde și cu pielea foarte albă, se recomandă cremele cu factor de protecție UVB 30, deoarece acest tip de piele nu reușește să se apere singură de radiațiile solare. De altfel, trebuie lămurit și acest aspect: radiația solară este la fel de periculoasă ca și cea de la aparatul medical de radiologie", a explicat dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii Psoremiss Constanța.

Alunițele la control!

Deși cancerul de piele apare în proporție covârșitoare la persoanele care au epidermul sănătos, medicul spune că soarele este răspunzător de apariția bolii, mai ales dacă pacienții se expun fără să se protejeze. Cât privește alunițele, acestea apar atât din cauza expunerii solare, cât și a factorului genetic.

"În proporție de 80%, alunițele sunt produse din cauza soarelui, iar 20% sunt datorate fondului genetic. Cu o singură excepție - sarcina, alunițele trebuie urmărire îndeaproape dacă își schimbă forma, culoarea și dimensiunea. Există leziuni precanceroase produse de soare, care se cheamă lentigo solar. Aceste leziuni se transformă în zeci de ani în cancer, însă ne semnalează prostul obicei de a ne expune la soare în orele interzise.

Orice astfel de modificarea trebuie să ducă persoana în cauză de urgență la medicul dermatolog. Acesta va utiliza dermatoscopul pentru a diagnostica natura nervului pigmentar și va decide dacă acesta trebuie extirpat", a mai spus medicul.

Cum alegem cremele de soare

Când alegem cremele de protecție solară, trebuie să avem în vedere calitatea produsului și factorul de protecție. Medicul ne recomandă să le achiziționăm din farmacii, unde sunt ținute în spații amenajate corespunzător și la temperaturi corecte.

"Alegerea cremelor trebuie să țină cont de calitatea filtrului de protecție solară, care trebuie să fie scump. Nu putem avea pretenția că, dacă vom cumpăra de la colț de stradă, ținut în condiții improprii, un astfel de produs ne va ajuta cu ceva.

Un alt aspect important este acela că orice cremă sau loțiune pentru protecția solară trebuie reîmprospătată din patru în patru ore sau de fiecare dată când ieșim din apă. La contactul cu apa, toate produsele își pierd din proprietăți și din calitatea de a proteja pielea, chiar dacă sunt rezistente la apă, așa cum scrie pe etichetă", a completat medicul. 

Comentează știrea

dima
19 iunie 2015
p

Oferta cea mai convenabila de lucru la domiciliu! Castigati experienta alaturi de noi si faceti bani cu o munca moderna si placuta! Cautam oameni foarte seriosi si interesati de un venit suplimentar in timpul liber, acasa, comod in fata calculatorului. Cereti acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5757 secunde