Cât de periculos este un anevrism de aortă

492
Cât de periculos este un anevrism de aortă - stoianmedstaranevrismaorta-1431860895.jpg

Articole de la același autor

Anevrismul reprezintă o dilatare anormală a arterei aorte, fie că este vorba de cea abdominală sau cea toracică. În cazul arterei aorte abdominale, la care vom face referire în acest articol, dr. Florian Stoian, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical MED-STAR 2000, a explicat că mulți dintre pacienți nu resimt simptome la apariția unui anevrism.

"În general, este asimptomatic, dar pot fi resimțite dureri difuze abdominale sau la nivelul spatelui, iar uneori se palpează o masă pulsatilă abdominală. Anevrismul poate crește cu aproximativ 0,3 - 0,5 centimetri pe an. În cazul rupturii unui anevrism, 50% dintre pacienți decedează înainte de a fi aduși la spital", a afirmat medicul cardiolog.

Ruptura unui anevrism de aortă abdominală produce durere abdominală, creșterea frecvenței cardiace, scăderea tensiunii arteriale și uneori inclusiv pierderea stării de conștiență.

Factori de risc pentru apariția unui anevrism sunt: vârsta peste 65 de ani, fumatul, ateroscleroza, diabetul zaharat; bărbații sunt mai predispuși decât femeile la dezvoltarea acestei boli.

Pentru diagnosticarea anevrismului, este necesară o ecografie abdominală. Iar odată diagnosticat, a subliniat dr. Stoian, evoluția acestuia trebuie urmărită periodic. Mai mult, dacă în primă fază este posibil ca pacientul să necesite tratament medicamentos, în stadiile mai avansate este necesară intervenția chirurgicală.

În cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, constănțenii au posibilitatea efectuării unei ecografii abdominale gratuite și a unui consult, în vederea diagnosticării anevrismului de aortă abdominală. Pentru aceasta, cei interesați trebuie să se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie către Medicină internă sau Cardiologie și cu cardul de sănătate (dovada de asigurat).

Programări se fac la numerele de telefon: 0241.638.251 sau 072MEDSTAR. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Aprilie 2015
Stire din Sănătate : Când este periculos Ibuprofenul
Luni, 06 Aprilie 2015
Stire din Sănătate : "Și tu poți salva o viață!"
Pagina a fost generata in 1.8837 secunde