Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Carența vitaminei K, asociată cu limitarea mobilității la vârstnici

Ştire online publicată Miercuri, 14 August 2019

Nivelurile scăzute de vitamina K sunt asociate cu un risc crescut de limitare a mobilității și cu invaliditatea în cazul vârstnicilor. Această vitamină reprezintă un nou factor care trebuie luat în considerare pentru menținerea mobilității și a independenței.

„Segmentul populației de vârstnici este în creștere, astfel că este important să înțelegem varietatea de factori de risc care duc la un handicap privind mobilitatea. Când nivelul de vitamina K este scăzut, există un risc mai mare de boli cronice care duc la dizabilitate. Totuși, înțelegerea acestor procese este doar prima fază. Ne bazăm pe studii anterioare, prin care alți specialiști au demonstrat că insuficiența vitaminei K este asociată cu mersul mai lent și cu un risc mai mare de osteoartrită”, a declarat Kyla Shea, autorul unui studiu pe această temă.

În mod specific, vârstnicii cu niveluri scăzute ale vitaminei K au avut un risc de limitare a mobilității de 1,5 ori mai mare decât cei cu un nivel normal. Riscul dezabilitaților a fost de două ori mai mare. Acest lucru a fost valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

„Legătura pe care am descoperit-o susține rezultatele studiilor anterioare. Deși biomarkerii analizați sunt cunoscuți pentru faptul că reflectă statutul vitaminei K, aceștia pot fi afectați de factori externi cunoscuți sau nu. Sunt necesare experimente suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele care stau în spatele acestei legături”, spune Sarah Booth, cercetător în domeniul nutriției.

Nivelurile de vitamina K reflectă cantitatea de vitamina K din dietă. Cele mai bune surse alimentare pentru această vitamină sunt spanacul, broccoli, salata verde, dar și unele produse lactate. Pentru un adult, o ceașcă de spanac înseamnă 145 de micrograme de vitamina K1, iar o jumătate de ceașcă de broccoli fiert și tăiat înseamnă 110 micrograme de vitamina K1.
Deficitul de vitamina K se poate manifesta prin slaba coagulare a sângelui, sângerări ale gingiilor, hemoragii nazale, sânge în urină sau în scaun, sângerare abundentă la menstruație, o durată de sângerare mai mare când te tai, vânătăile fără motiv, dar mai ales anemia, precum și un risc crescut al hemoragiilor interne și o anume fragilitate osoasă. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Mare atenție la chisturile ovariene! De cele mai multe ori, ele sunt asimptomatice
Folosiți cu atenție suplimentele alimentare!
Diatermia - soluția ideală pentru a vă recupera sănătatea
Cum se pot feri femeile însărcinate de viroze
Sânge în urină? Simptom îngrijorător, care trebuie să te trimită neapărat la medic
Dispozitiv medical modern pentru copiii cu cancer
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva