Cancerul trebuie privit ca o boală cronică!

381
Cancerul trebuie privit ca o boală cronică! - cancercellsdividing-1519734086.jpg

Articole de la același autor

Cancerul, cu puține excepții, trebuie privit ca o boală cronică, spune dr. Elvis Firoiu, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", subliniind că mitul potrivit căruia biopsia sau tratamentul chirurgical ar fi cauze ale metastazelor este greșit.


"Un mit medical de care ne lovim foarte des în practica clinică: biopsia sau orice intervenție chirurgicală efectuată asupra unei tumori determină diseminarea (împrăștierea) tumorii și evoluția către metastaze. Cancerul este o boală gravă, de cele mai multe ori incurabilă, în care o celulă sau un grup de celule ale organismului suferă niște modificări genetice ca urmare a mai multor factori agresori - fumat, alimentație, radiații ionizante, infecții, etc. - astfel că celula sau celulele afectate încep să se dividă haotic. Această boală prezintă în evoluția ei un stadiu în care o parte din celulele tumorale părăsesc tumora primară și prin diverse căi - limfatică, hematogenă, diseminare bronșică etc. - se localizează la nivelul altor organe, unde continuă să se dividă haotic și să determine apariția altor tumori secundare (metastaze). 


Cu alte cuvinte, cancerul, prin natura lui, se împrăștie în tot organismul cu sau fără biopsie/operație. Acest mit probabil că persistă din cauză că, de multe ori, în ciuda biopsiei și a tratamentului chirurgical și oncologic corect efectuate, boala evoluează la un moment dat către metastaze. Astfel, persoanele care nu sunt instruite din punct de vedere medical trag în mod greșit concluzia că tumora a dat metastaze din cauză că s-a 'umblat la ea'", explică medicul militar. Potrivit acestuia, cancerul, cu puține excepții, trebuie privit ca o boală cronică ce nu se vindecă, iar tratamentul oncologic (citostatic) nu face altceva decât să încetinească evoluția bolii, așa cum fac toate medicamentele care se administrează în bolile cronice. În context, dr. Elvis Firoiu subliniază că fără biopsie nu se poate pune diagnosticul de cancer.


"În cazul cancerului, biopsia este absolut necesară în managementul bolii. Fără o biopsie, în primul rând nu se poate obține diagnosticul de cancer. În al doilea rând, există multe tipuri de cancer care răspund diferit la diferite citostatice. Având un diagnostic histopatologic, oncologul va ști ce tratament să-i administreze pacientului. Așadar, biopsia este absolut necesară în tratarea bolii, iar cancerul se răspândește prin natura lui, nu din cauza faptului că a fost recoltată biopsie", a adăugat dr. Elvis Firoiu.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5096 secunde