Bursita genunchiului. Când apare și cum o recunoaștem

902
Bursita genunchiului. Când apare și cum o recunoaștem - bursita-1475412585.jpg

Articole de la același autor

Genunchi roșii, umflați, dureroși. Să fie vârsta înaintată, reumatismul sau faptul că se schimbă vremea? Să aplicăm comprese cu apă și sare, foi de varză sau cartofi cruzi? Clar, nu! Atunci când vorbim despre bursită, lucrurile trebuie tratate cu maximă seriozitate.


Lăsați în urmă sfaturile băbești, căci consultul medical este indispensabil! 


Pentru a înțelege ce înseamnă bursita, este necesar să precizăm că bursa este un săculeț plin cu lichid, ce funcționează ca suprafață de alunecare între diferite țesuturi ale organismului, pentru a reduce frecarea. Bursele majore sunt poziționate strategic, adiacent de tendoanele celor mai mari articulații: umăr, șold, genunchi, cot. Acolo unde există bursă, există automat și risc de inflamație. Și odată cu inflamația va lua naștere boala numită bursită. 


Când știm că avem bursită 
În general, bursita apare pe fondul mișcărilor repetitive și atunci când se pune presiune excesivă pe o anumită zonă. Acesta este și motivul pentru care cotul și genunchiul sunt cel mai des afectate. 


În urma inflamației, bursa se umflă, devine rigidă și nu mai funcționează ca o suprafață de alunecare între tendoane, mușchi și oase. Procesul de frecare dintre acestea sporește și apar durerea, senzația de tensiune, roșeața, căldura și umflarea zonei cu pricina. Agravarea bursitei vine ca o consecință a continuării activității care ne-a adus în acest punct. 


Lichidul, primul simptom major! 
Lichidul acumulat la nivel de genunchi trage un semnal de alarmă că o cauză iritativă a "deranjat" acea membrană care îmbracă articulația și de aceea, ca un gest protectiv, genunchiul a produs lichid în exces. De ținut minte! Luarea din pripă a bolii face front co-mun cu vindecarea rapidă. 


"Cel mai frecvent, bursitele sunt pro-duse de traumatisme, fie că vorbim despre mișcări repetitive, de uzură sau de o poziție menținută mult timp. De exemplu, persoanele care stau perioade îndelungate în genunchi - gospodine care curăță parchetul sau covoarele, grădinari, parchetari etc.- pot prezenta o zonă umflată, dureroasă, roșie, chiar deasupra genunchiului. Bursita poate afecta pe oricine, în principiu fiind afectați cei ce efectuează acțiuni repetitive în viața de zi cu zi. Persoanele care stau mult timp pe genunchi sunt predispuse la această afecțiune. Deși se întâmplă mai rar, și copiii pot suferi de bursită. De aceea, important este ca, atunci când desfășurăm activități ca cele amintite anterior, genunchiul să nu stea direct pe suprafața tare, ci să fie pus pe o protecție, pentru a evita traumatizarea zonei supuse presiunii. Articulațiile și zonele de presiune trebuie mereu protejate", ne-a explicat doctorul Mihai Nicolae, medic primar ortoped, Șeful secției Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Municipal Mangalia. 


De asemenea, medicul Mihai Nicolae ne-a mai spus că, pentru a confirma un diagnostic corect, ar trebui să solicităm imediat consult medical, pentru că "tratamentul conservator, prin scoaterea lichidului, nu rezolvă problema, ci doar maschează boala, apărând la loc nu după mult timp". 


Operația este uneori singura soluție pentru a elimina o bursă îngroșată care nu s-a ameliorat cu niciun alt tratament. 


Dacă fluidul arată semne de infecție bacteriană, poate fi necesar tratamentul antibiotic. 


Durerea se întețește la îngenunchiere și la mers, dar, spre deosebire de afectarea articulației propriu-zise, permite o mai bună mobilitate articulară. Poate că și din acest motiv, mulți bolnavi își permit să amâne consultul medicului specialist. 


Așadar, încă de la primele simtome de bursită, apelați la ajutorul medicilor și renunțați la leacurile băbești de genul foilor de varză. Și cel mai important: schimbați modul de efectuare a activităților care au dus la apariția bursitei! 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7163 secunde