Bebeluș, ucis de meningită. Medicii sunt din nou puși la zid. "Au zis că are roșu în gât"

9313
1
Bebeluș, ucis de meningită. Medicii sunt din nou puși la zid.

Articole de la același autor

Meningita a făcut prima victimă din acest an. Este vorba de un băiețel de 8 luni, Mattias, care a decedat marți. Mama băiatului, Otilia Urcaciu din Suceava, a ajuns la medic săptămâna trecută, iar acesta a liniștit-o, spunându-i femeii că cel mic are febră de la erupțiile dentare. Văzând că bebelușul se simte tot mai rău, femeia s-a dus din nou la medic, care i-a dat copilului antibiotic pentru roșu în gât. În final, copilul a ajuns în comă la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava, unde a fost diagnosticat cu meningo-encefalită, o formă extrem de gravă de meningită. Pentru că nu a fost mulțumită de tratamentul din spital, mama copilului a solicitat transferul de urgență la Iași, cu un elicopter SMURD, însă a fost prea târziu. Inima fragilă a lui Mattias a încetat să mai bată, iar mama îndurerată acuză medicii și afirmă că, dacă transferul s-ar fi făcut mai devreme, puiul său ar fi încă în viață. Moartea lui Mattias a stârnit o furie generală împotriva sistemului sanitar și a medicilor care nu sunt suficient de prompți în situații de acest gen.

Care este situația la Constanța

Meningita a făcut ravagii și la Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase fiind ticsit cu școlari și preșcolari infectați. Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică Constanța (DSPJ), de la începutul lunii octombrie până în prezent, au fost confirmate 24 de cazuri cu meningită acută virală, iar 7 cazuri sunt în curs de evaluare.

"Situația pare să se mai calmeze, deoarece nu au mai fost raportate cazuri. În unitățile de învățământ s-au făcut dezinfecții și se desfășoară acțiuni de evaluare a condițiilor igienico-sanitare în cadrul unităților de învățământ unde au existat cazuri confirmate de meningită acută virală", a declarat dr. Cristina Schipor, director DSPJ.

Potrivit medicilor specialiști, meningita este o infecție a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării, uneori și a lichidului cefalorahidian care înconjoară creierul și măduva spinării. "Infecția apare mai frecvent la copii, la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, la adulții în vârstă și la persoanele care au o afecțiune cronică sau o scădere a sistemului imun. Meningita poate îmbrăca forme ușoare sau severe, ce pot amenința viața", explică dr. Loti Popescu, medic specialist în promovarea sănătății.

Enterovirusurile și unele bacterii, ce pot cauza meningita, se pot transmite prin intermediul fecalelor. Pe această cale, meningita apare în special la copii și mult mai rar la adulți. Persoanele infectate pot transmite anumite bacterii prin tuse sau strănut.

Cum pot depista părinții semnele meningitei

Cele mai frecvente simptome ale tuturor formelor de meningită includ: febră; durere de cap severă; gâtul înțepenit și dureros; vărsături; convulsii; oboseală, slăbiciune și dureri musculare; sensibilitate și dureri ale ochilor la lumină puternică; erupție cutanată. Sugarii, copiii mici, vârstnicii și persoanele cu alte afecțiuni medicale pot să nu prezinte simptomele comune ale meningitei.

"La sugari, semnele de meningită pot fi: febra, o iritabilitate severă, inapetență, erupție cutanată, vărsături și un țipăt ascuțit, precum și niște pete ușor umflate la nivelul capului, care nu se datorează plânsului, și corpul încordat. Aceștia pot plânge, atunci când sunt luați în brațe. La copiii cu vârsta mai mica de 18 luni poate să lipsească «înțepenirea» gâtului. Copiii mici pot avea manifestări asemănătoare gripei sau tulburărilor respiratorii", avertizează medicul specialist.

De obicei, simptomele meningitei bacteriene debutează brusc, iar cele ale meningitei virale pot debuta brusc sau treptat, în curs de câteva zile.

"Pentru a preveni îmbolnăvirea, igiena reprezintă un aspect esențial de care trebuie sa țină cont copiii, dar și adulții, spălându-se cât mai des pe mâini (în special înainte de masă, după folosirea toaletei), evitând contactul cu copiii cu semne de boală. La apariția primelor semne de boală, cadrele didactice și personalul medical din instituțiile de învățământ vor scoate copilul din colectivitate și îl vor trimite la medicul de familie. Este obligatorie respectarea recomandărilor medicilor privind conduita terapeutică, izolarea și revenirea în colectivitate!", atenționează medicii.

Comentează știrea

fani
20 octombrie 2016
meningita

Daca aceste enterovirusuri se transmit prin intermediul fecalelor ,ce responsabilitate are Directia de sanatate publica in amplasarea de toalete publice "gen cabine telefonice" prin toate parcurile orasului ? Cunoaste oare faptul ca producatorul acestora INTERZICE acest lucru ?Daca au primit acte ce dovedesc altceva ,acestea au fost falsificate cu siguranta .

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Stire din Sănătate : Meningita ia amploare la Constanța
Pagina a fost generata in 0.9659 secunde