Aveți convulsii, febră? Atenție maximă, să nu suferiți de tetanos!

343
Aveți convulsii, febră? Atenție maximă, să nu suferiți de tetanos! - tetanos1-1565262910.jpg

Articole de la același autor

Medicii constănțeni consultă, deseori, în cabinetele sale, pacienți pe care îi diagnostichează cu tetanos, o boală care se caracterizează prin contracturi musculare. Potrivit dr. Stelian Paris, medic chirurg la Spitalul CF Port, tetanosul este cauzat de clostridium tenani, un bacil mobil, sporulat, anaerob.

Bacilul este foarte fragil, în schimb, sporii sunt foarte rezistenți, trăiesc ani de zile. "Bacilul se găsește în pământ, pe obiecte, în intestinul animalelor, uneori și al omului. Tetanosul la nou-născuți este determinat prin infectarea plăgii cordonului ombilical cu pământ. Bacilul crește în medii anaerobe, la adăpost de oxigen. În simbioză cu microbii aerobi, care consumă oxigen, poate crește și în mediul aerob", a explicat medicul.


De cele mai multe ori, boala apare din cauza plăgilor prin înțepături, murdărite cu pământ ori din asocierea cu alți microbi aerobi și anaerobi. Ulterior, bacilul rămâne cantonat la nivelul plăgii și secretă o toxină care difuzează în organism fie pe cale sanguină, fie direct pe cale nervoasă, dând naștere la o nevrită (Speranski) ce se fixează electiv pe sistemul nervos.

Mai departe, nervii secționați pierd proprietatea de a transporta toxina tetanică și apare contractura, mai întâi la nivelul membrului inoculat. La scurt timp, toxina atinge nervul facial și ramurile posterioare ale nervilor spinali, producând alte contracturi.


Specialistul a explicat că toxina tetanică are acțiune asemănătoare cu stricnina, întrucât aceste toxine ale bacilului tetanic produc tulburări termice, musculare, respiratorii, circulatorii.


"Perioada de incubație variază între 24 de ore și 60 de zile, existând forme de tetanos acut sau latent care durează, uneori, ani de zile. Simptomele se manifestă prin dureri, contracții fibrilare, parestezie linguală, contractarea mușchilor masticatori. Plaga, în schimb, este uscată. Totodată, se constată semne generale de intoxicație nervoasă: dureri nevralgice, insomnie, grețuri, exagerarea reflexelor osteo-tendinoase, crize, convulsie, febra crește", a precizat dr. Paris.


Pacientul va trece prin stări de fotofobie, va avea febră mare și va fi deshidratat. Vor apărea și contracțiile mușchilor striați, care sunt tonice și dureroase, exagerându-se prin crize intermitente. La început, contracțiile sunt localizate, apoi se generalizează. Partea proastă este că bolnavii vindecați pot face recăderi sau recidive.


Medicul a subliniat că sero-profilaxia se asociază cu vaccinarea cu anatoxină tetanică, astfel realizându-se o imunizare activă. Anatoxina tetanică se asociază cu vaccinarea anti-tifică (T.A.B.), cele două vaccinuri potențializându-și reciproc efectele imunobiologice.


"Imunizarea prin vaccin apare lent, dar este de lungă durată, spre deosebire de imunizarea prin ser, care se instalează rapid, dar este de scurtă durată. De aceea, vaccinarea cu anatoxină se va asocia cu seroterapia la orice rănit suspect de infecție cu tetanos. În același timp, este nevoie de antibiotice aplicate local și general, care vor distruge asocierile aero-anaerobe", a adăugat dr. Paris.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 August 2019
Stire din Sănătate : Ceaiurile vă ajută în sinuzită
Pagina a fost generata in 0.8948 secunde