Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Aveți convulsii, febră? Atenție maximă, să nu suferiți de tetanos!

Ştire online publicată Joi, 08 August 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Medicii constănțeni consultă, deseori, în cabinetele sale, pacienți pe care îi diagnostichează cu tetanos, o boală care se caracterizează prin contracturi musculare. Potrivit dr. Stelian Paris, medic chirurg la Spitalul CF Port, tetanosul este cauzat de clostridium tenani, un bacil mobil, sporulat, anaerob.

Bacilul este foarte fragil, în schimb, sporii sunt foarte rezistenți, trăiesc ani de zile. „Bacilul se găsește în pământ, pe obiecte, în intestinul animalelor, uneori și al omului. Tetanosul la nou-născuți este determinat prin infectarea plăgii cordonului ombilical cu pământ. Bacilul crește în medii anaerobe, la adăpost de oxigen. În simbioză cu microbii aerobi, care consumă oxigen, poate crește și în mediul aerob”, a explicat medicul.

De cele mai multe ori, boala apare din cauza plăgilor prin înțepături, murdărite cu pământ ori din asocierea cu alți microbi aerobi și anaerobi. Ulterior, bacilul rămâne cantonat la nivelul plăgii și secretă o toxină care difuzează în organism fie pe cale sanguină, fie direct pe cale nervoasă, dând naștere la o nevrită (Speranski) ce se fixează electiv pe sistemul nervos.

Mai departe, nervii secționați pierd proprietatea de a transporta toxina tetanică și apare contractura, mai întâi la nivelul membrului inoculat. La scurt timp, toxina atinge nervul facial și ramurile posterioare ale nervilor spinali, producând alte contracturi.

Specialistul a explicat că toxina tetanică are acțiune asemănătoare cu stricnina, întrucât aceste toxine ale bacilului tetanic produc tulburări termice, musculare, respiratorii, circulatorii.

„Perioada de incubație variază între 24 de ore și 60 de zile, existând forme de tetanos acut sau latent care durează, uneori, ani de zile. Simptomele se manifestă prin dureri, contracții fibrilare, parestezie linguală, contractarea mușchilor masticatori. Plaga, în schimb, este uscată. Totodată, se constată semne generale de intoxicație nervoasă: dureri nevralgice, insomnie, grețuri, exagerarea reflexelor osteo-tendinoase, crize, convulsie, febra crește”, a precizat dr. Paris.

Pacientul va trece prin stări de fotofobie, va avea febră mare și va fi deshidratat. Vor apărea și contracțiile mușchilor striați, care sunt tonice și dureroase, exagerându-se prin crize intermitente. La început, contracțiile sunt localizate, apoi se generalizează. Partea proastă este că bolnavii vindecați pot face recăderi sau recidive.

Medicul a subliniat că sero-profilaxia se asociază cu vaccinarea cu anatoxină tetanică, astfel realizându-se o imunizare activă. Anatoxina tetanică se asociază cu vaccinarea anti-tifică (T.A.B.), cele două vaccinuri potențializându-și reciproc efectele imunobiologice.

„Imunizarea prin vaccin apare lent, dar este de lungă durată, spre deosebire de imunizarea prin ser, care se instalează rapid, dar este de scurtă durată. De aceea, vaccinarea cu anatoxină se va asocia cu seroterapia la orice rănit suspect de infecție cu tetanos. În același timp, este nevoie de antibiotice aplicate local și general, care vor distruge asocierile aero-anaerobe”, a adăugat dr. Paris.

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Mare atenție la chisturile ovariene! De cele mai multe ori, ele sunt asimptomatice
Folosiți cu atenție suplimentele alimentare!
Diatermia - soluția ideală pentru a vă recupera sănătatea
Cum se pot feri femeile însărcinate de viroze
Sânge în urină? Simptom îngrijorător, care trebuie să te trimită neapărat la medic
Dispozitiv medical modern pentru copiii cu cancer
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva