Șase cele mai rare culori de ochi. Iată și de ce apar!

410
Șase cele mai rare culori de ochi. Iată și de ce apar! - culoriraredeochi1024x1013-1547633456.jpg

Articole recomandate

Frumusețea ochilor lui Elizabeth Taylor a cucerit milioane de spectatori. Nimeni nu va uita privirea ei violet, pătrunzătoare și plină de strălucire. Mulți oameni credeau că este un efect al machiajului, dar ochii violet chiar există. Iar alături de ei mai sunt câteva culori de ochi foarte rare!


Cele mai răspândite culori de ochi în lume sunt maro (aproape 50% din populația lumii), albastru (peste 600 milioane de oameni) și nuanța alunei, un maro cu irizații aurii. Dar unii oameni au culori rare și priviri fascinante, datorită unui capriciu al geneticii. Iată care sunt cele mai rare culori de ochi și de ce apar!

Culoarea neagră


Chiar dacă vi se pare că oamenii de culoare și asiaticii au ochii negri, este doar o iluzie optică. Cei mai mulți dintre ei au ochii de un maro atât de închis încât pare negru. Culoarea neagră este în realitate foarte rară, numai 1% din populație o are. Ea apare când irisul este "inundat" de melanină și ochii au un aspect cel puțin straniu. Cu ochiul liber nu se poate distinge irisul de pupilă, fiind la fel de negre amândouă, doar dacă te uiți cu o lumină puternică.


Ochii roz sau roșii

Este un defect genetic pe care îl au persoanele care suferă de albinism. Ele nu au deloc melanină în organism, au părul alb, pielea foarte albă, ca hârtia, iar pupila are nuanțe rozalii sau este roșie.


Culoarea ambrei

Este o nuanță deosebit de frumoasă, aproape aurie și este o culoare uniformă, fără alte pete de culori. Uneori, este confundată cu nuanța alună, deși aceasta are irizații de verde și maroniu. Ochii de culoarea ambrei au foarte puțină melanină și o concentrație mai mare de lipocrom (pigment de culoare galbenă), ceea ce îi face efectiv să strălucească. Câteva specii de animale au această culoare (lupii spre exemplu), dar la oameni este foarte, foarte rară. Ea apare doar la un număr foarte restrâns de persoane din Europa, printre care și în România, sau Brazilia.

Ochii verzi, printre cele mai rare culori de ochi

Culoarea verde se numără și ea printre cele mai rare culori de ochi, doar 2% din populația lumii având nuanțe de verde. Cel mai adesea apare la femei, spre exemplu în Irlanda, 80% dintre persoanele cu ochii verzi sunt femei, și numai 20% bărbați. Este întâlnită mai des în Europa, printre care și la noi în țară.

Culoarea verde apare ca urmare a unui procent mic de melanină, a unui procent mai mare de lipocrom și mai ales datorită modului în care țesutul apos reflectă lumina. Datorită acestor factori, există mai multe nuanțe de verde, amestecate cu auriu, maro sau albastru, doar toate sunt deosebit de atrăgătoare.

Ochii violeți

Sunt foarte rari, dar există! Ei sunt rezultatul unor condiții speciale care se regăsesc și la ochii albaștri: melanina lipsește, iar lumina se reflectă albăstruie în corpul vitros. Doar că la ochii violeți, apar și alți factori iar lumina reflectă culoarea vaselor roșii de sânge. Roșu cu albastru crează un efect violet spectaculos.

Ochii în două culori

Foarte rari, ei apar totuși la persoanele care au ochii albaștri sau verzi. Dacă te uiți cu atenție, aceste persoane pot avea un inel maroniu în jurul irisului, înconjurat de un inel albăstriu sau de culoarea ambrei. La fel, persoanele care au ochii verzi, pot avea un inel maroniu în jurul zonei verzui. Această condiție, una dintre cele mai rare culori de ochi din lume, se numește heterocromie centrală și uneori poate fi semnalul unor afecțiuni genetice despre care este bine să se afle din copilărie.


sursa: libertateapentrufemei.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9481 secunde