Analizele la sânge îți pot salva viața! Ce este eritrocitoza și cum poate fi depistată

6755
Analizele la sânge îți pot salva viața! Ce este eritrocitoza și cum poate fi depistată - eritrocitoza-1465915939.jpg

Articole de la același autor

Eritrocitoza relativă este o patologie caracterizată prin creșterea hemoglobinei, alături de un număr normal sau ușor crescut

de eritrocite (globule roșii), în condițiile unui volum plasmatic normal sau scăzut.

Afecțiunea are mai multe sinonime: policitemie aparentă/relativă/pseudopolicitemie/eritrocitoză de stres sau Sindromul Geisbock (asocierea eritrocitozei cu hipertensiunea, nefropatia, obezitatea, consumul de alcool). Cauzele acestei boli sunt neclare, cel mai frecvent se asociază cu obezitatea, hipertensiunea, fumatul (împreună sau în combinație). Trebuie exclusă deshidratarea produsă, în special, de tratamentul diuretic.

"Depistarea se face cu ajutorul hemo-gramei care arată creșteri moderate ale hematocritului. Este important, pentru diagnostic, confirmarea a cel puțin două determinări succesive, la interval de trei luni. Nivelul eritropoetinei serice (hormon sintetizat în rinichi) este normal sau scăzut. Se investighează absența mutației genetice JAK2V617F, excluderea afecțiunilor pulmonare, precum și a bolilor renale cronice. Biopsia osteo-medulară (ex-histopatologic și imuno-histochimic) exclude patologia neoplazică hematologică", a declarat dr. Elena Ghiță, specialist hematologie, Medstar General Hospital.

De ce apare eritrocitoza?

Eritrocitoza poate prevesti existența unor boli grave. Afecțiunea poate fi congenitală sau dobândită, din cauza unor factori precum consumul excesiv de anumite medicamente, cum sunt hormonii androgeni.

"Eritrocitoza primară poate fi congenitală (polictemia familială) și se referă la mutațiile de la nivelul genei receptorului pentru eritropoetină. Însă poate fi și dobândită - polictemia rubra vera (în măduva spinală se produc prea multe globule roșii, fără o cauză aparentă). Eritrocitoza secundară, la fel, poate fi congenitală (hemoglobinopatii cu afinitate mare pentru oxigen), dar și dobândită, din cauza hipoxemiei (scăderea presiunii oxigenului în sânge)", adaugă medicul hematolog.

Alți factori care pot cauza hipoxemia sunt: boala cronică pulmonară, bolile congenitale cianotice, altitudinea crescută, apneea în somn sau fumatul. Eritrocitoza mai poate apărea și dacă pacientul suferă de afecțiuni renale, tumori ce stimulează secreția de eritropoetină, precum și afecțiuni hepatice (ciroza hepatică, hepatite). La toate acestea se adaugă și consumul anumitor medicamente: doparea cu eritropoetină și hormonii androgeni.

Tratamentul eritrocitozei

Constă în reversibilitatea factorilor: scăderea ponderală, oprirea fumatului, controlul hipertensiunii, reducerea consumului de alcool, eliminarea stresului. Corectarea acestor factori poate determina ameliorări spontane.

"Tratamentul constă în administrarea unor doze mici de antiagregant plachetar. În 33% din cazuri, boala se ameliorează prin măsurile anterioare. În unele cazuri, valoarea hematocritului oscilează între limita superioară a normalului și creșteri ușoare peste limită. Sunt situații în care hematocritul rămâne crescut. Această categorie de pacienți necesită evaluare trimestrială clinic-biologică, de lungă durată, pentru că ei pot dezvolta polici-temia primară", menționează specialistul.

v v v

Pentru informații suplimentare, puteți apela numerele de telefon Medstar General Hospital: 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722-574.250. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5275 secunde