ALERTĂ! Mii de medicamente ieftine dispar de pe piață

183
ALERTĂ! Mii de medicamente ieftine dispar de pe piață - medicamentepentruracealagripasiv-1526985276.jpg

Articole de la același autor

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrage atenția că mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producție sau delistate în perioada imediat următoare, printre ele aflându-se medicamente esențiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale, principala cauza fiind taxa clawback, aplicată "în mod uniform" atât medicamentelor scumpe, cât și celor ieftine.


Potrivit APMGR, taxa clawback a ajuns deja la 24,13% în primul trimestru al acestui an, față de 19,86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15,62% - în primul trimestru al anului 2016.


"Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preț al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor și farmaciilor, care devin fixe la un preț al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul pe medicamentele ieftine este considerabil mai mare. De exemplu, taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei și este de abia 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei", precizează APMGR, într-un comunicat transmis marți presei.


APMGR atrage atenția că producătorii de medicamente generice nu mai pot susține un consum de care nu sunt responsabili și care crește în special din cauza introducerii necondiționate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative.
"Nu este echitabil pentru noi să finanțăm un consum pe care nu îl generăm. Mai important, nu ne putem permite să finanțăm acest consum, ceea ce înseamnă că trebuie să renunțăm la medicamentele ale căror costuri de producție nu mai pot fi acoperite sau să închidem facilități de producție. Și pacienții și economia României vor pierde", afirmă Adrian Grecu, președintele APMGR, citat în comunicat.


Potrivit aceleiași surse, printre medicamentele cu risc major de a scădea sub limita profitabilității și de a dispărea de pe piață se numără: Tamoxifenul (tumori de sân), Bleomicina (leucemie, afecțiuni hematologice), Fluorouracil (cancer), Cisplatin (cancer), Flutamida (cancer), Memantine (demență), Gentamicinum (infecții germeni rezistenți intra-spitalicești), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficiență cardiacă), Furosemid (insuficiență cardiacă, ciroză hepatică), Ranitidină (afecțiuni gastrointestinale), Indapamida (afecțiuni cardiovasculare).


APMGR estimează că, în condițiile menținerii mecanismului actual, taxa clawback va ajunge la 30% până la sfârșitul anului, ceea ce ar însemna că pentru medicamentele sub 25 de lei impactul taxei în prețul de producător ar ajunge la 42%. Pentru a salva medicamentele ieftine și a da "o gură de oxigen" industriei locale producătoare de medicamente, reprezentanții APMGR propun introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamente, pentru care propun un sistem nou, anume diferențierea în funcție de preț, dar și aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanțare suplimentară sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.


"Măsura ar îngheța cuantumul taxei clawback prin controlul eficient al consumului, protejând medicamentele ieftine și ar fi și eficientă pentru bugetul de stat întrucât ar acorda discounturi mai mari prin acest tip de contracte", arată APMGR.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7597 secunde