Accidentul vascular cerebral marchează pe viață. Cum se recuperează persoanele cu sechele

1806
1
Accidentul vascular cerebral marchează pe viață. Cum se recuperează persoanele cu sechele - fondaccidentvascularcerebral-1484586349.jpg

Articole de la același autor

Pacientul își poate pierde cunoștința, intră în comă sau simte că îi amorțește o jumătate de corp, are dureri de cap sau stări de greață, nu își mai poate controla membrele, mâna și piciorul de pe aceeași parte a corpului, apărând hemipareza.


În rândurile de mai sus este descris debutul unui accident vascular cerebral (AVC), o afecțiune care marchează persoanele bolnave, pentru toată viață. Această afecțiune neurologică devine tot mai frecventă, odată cu accelerarea modernizării vieții. 


Factorii de risc pentru AVC sunt: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, seden-tarismul, obezitatea, cardiopatia ischemică, fumatul, stresul, cofeina și consumul crescut de alcool. 


Accidentul vascular generează un număr foarte mare de persoane cu dizabilitate. Pentru sechelele survenite în urma unui accident vascular, în special pentru hemipareze, există tratamente de recuperare, ce reduc considerabil conse-cințele acestei afecțiuni.


"În timpul unui accident vascular, o porțiune din țesutul cerebral nu mai este irigată cu sânge, prin urmare, neuronii cerebrali sunt distruși și nu-și mai pot exercita funcțiile biologice. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, de aceea pacientul trebuie îndrumat de urgență la spital, pentru că o intervenție medicală rapidă limitează zona distrusă de țesut cerebral și previne apariția unor complicații", potrivit dr. Adriana Drăgan, specialist în cadrul Centrului de recuperare medicală și ozonoterapie "Fiziozone".


După externare, când pacientul este stabil, se începe terapia de recuperare, deoarece cu cât se începe mai devreme și se face mai susținut, cu atât sechelele și dizabilitatea pacientului sunt mai reduse.


Beneficiile terapiei de recuperare
Terapia reface total sau parțial funcțiile motorii sau senzitive afectate, pentru ca pacientul să nu mai fie dependent de ajutor, pentru activitățile de îngrijire zilnică: îmbrăcat, spălat, mers la toaletă, mâncat și deplasat. Tratamentul vizează și susținerea psiho-emoțională a pacienților, pentru că mulți dintre ei suferă de anxietate sau depresie. 


"Kinetoterapia sau gimnastica medicală este fundamentală în tratamentul de recuperare. Pacientul trebuie să învețe să-și mobilizeze din nou membrele afectate, să-și corecteze postura corpului, să își controleze echilibrul și coordonarea. Pe lângă kinetoterapie, se recurge și la alte proceduri, precum: electrostimulare, laser, ultrasunete, unde scurte, terapia cu câmpuri magnetice, aplicații locale de căldură. De asemenea, se pot utiliza medicamente neurotrofice, miorelaxante, antidepresive sau anxiolitice", adaugă medicul specialist.


Cum poate fi evitată recidiva
Recuperarea pacientului se face cu ajutorul unei echipe complexe (kineto-terapeut, fizioterapeut, psiholog, logoped), dar și cu ajutorul familiei, esențial pentru susținerea emoțională și fizică, în activitățile zilnice. Pe lângă recuperare, pacientul trebuie să realizeze schimbări importante în stilul de viață, pentru a evita recidiva. 


"Acesta trebuie să renunțe la fumat, în cazul în care este fumător; să își monitorizeze tot timpul glicemia, în cazul în care este diabetic; să își administreze regulat medicația pentru hipertensiune arterială sau cardiopatie ischemică; să slăbească; să renunțe la consumul de alcool și cafea. Tratamentul de recupe- rare corect și un stil de viață adecvat pot asigura pacientului o viață cât mai aproape de normal, alături de cei dragi", mai spune medicul specialist.


Tratamentul de recuperare, pentru pacienții cu sechele, după AVC, se poate realiza în cadrul clinicii "Fiziozone", bd. Al. Lăpușneanu, nr. 94 A. Programările se fac la numărul de telefon 0341.999.


Comentează știrea

vasilica
17 ianuarie 2017
accident cerebral

accidentul cerebral apare instant si recuperarea e dificila iar declaratia de avere e necesara ca si ptr cupoanele Respect!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2381 secunde