Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Politică

Ziua răfuielilor în PSD. Comitetul Executiv se reunește pentru analiza scrisorii disidenților care cer demisia lui Dragnea

Ştire online publicată Vineri, 21 Septembrie 2018

Comitetul Executiv al PSD se reunește astăzi pentru a tranșa disputele apărute în partid ca urmare a scrisorii în care este cerută demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Scrisoarea care îi are printre semnatari pe Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx. Țuțuianu spune că și 50 de parlamentari ai partidului ar fi semnat-o, iar deputatul PSD de Botoșani Răzvan Rotaru afirmă că 80 de deputați susțin demersul.

Comitetul Executiv ar urma să tranșeze tensiunile apărute în partid după ce Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu au semnat o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcțiile de președinte al PSD și al Camerei Deputaților.

Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, președinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.

Cei trei susțin democratizarea vieții interne de partid și asigurarea funcționării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliul Național, Departamente etc.).

Aceștia vor menținerea coaliției PSD-ALDE și negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți.

Potrivit lui Adrian Țuțuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susținute de mulți lideri județeni ai PSD.

Adrian Țuțuianu a susținut că, dacă PSD nu găsește soluții la problemele serioase pe care le are, există riscul ca parlamentari social-democrați să plece la alte partide. 

”Amnistia și grațierea sunt acte de clemență pe care orice stat civilizat le adoptă la anumite intervale de timp. Noi avem ultima lege de grațiere și amnistie din anul 2002, din vremea GuvernuluI Adrian Năstase. Anul acesta suntem la 100 de ani de România Mare. În general, toate statele de evenimente adoptă asemenea acte normative, dar am spus că despre amnistie și grațiere trebuie să discutăm în Parlament, după o largă consultare cu CSM, cu Ministerul Public, Uniunea Națională a Barourilor din România, cu uniunile judecătorilor și cu societatea civilă”, a mai declarat Țuțuianu, în opinia căruia adoptarea unei OUG pe această temă ar putea duce inclusiv la pierderea guvernării.

În ceea ce privește legile justiției, el a afirmat: ”Astăzi cred, făcând o analiză retrospectivă, că am fi putut să adoptăm mai rapid și pachetul de legi privind justiția, dacă eram mai hotărâți și mai clari în ce avem de făcut, am fi putut să adoptăm mai rapid și modificările la Codul penal și Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, cred că am fi putut să discutăm cel puțin cu o sesiune mai devreme de Codul administrativ”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat în repetatea rânduri că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, este susținută de "suficient de mulți" lideri de organizații județene astfel încât să nu fie ignorați, arătând că ei nu doresc destabilizarea și divizarea PSD, ci vor să atragă atenția că PSD nu poate fi condus discreționar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puțin un an.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacție după scrisoare, el spunând că a înțeles din această "epistolă" că "partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP și cu partidele de opoziție". El a susținut că, în calitate de președinte al PSD, "nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituții".

"Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă, nu am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înțeles, de fapt, care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA și cu partidele de opoziție. Eu, ca președinte, nu pot să duc și nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituții care nu trebuie să se implice în politică", a declarat Liviu Dragnea, în Parlament.

El a spus că în Comitetul Executiv al PSD va vorbi "suficient de bine, de mult și de apăsat".

Secretarul general al PSD Marian Neacșu consideră că documentul conține o serie de principii sănătoase privind acțiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, și propune ca acesta să fie analizat de toate organizațiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid. 

Olguța Vasilescu susține că există șanse „foarte mari” ca PSD să piardă guvernarea în urma conflictului intern izbucnit în partid după ce mai mulți lideri cer demisia lui Liviu Dragnea, Vasilescu spunând că nu ar putea vreodată să voteze împotriva lui Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Dragnea.

Fostul premier PSD Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că ”e evident că trebuie să se schimbe ceva” în interiorul partidului din moment ce tot mai mulți lideri importanți semnalează că lucrurile nu merg în direcția bună. ”A trecut deja prea mult timp de când pare că totul s-a oprit în loc din cauza unor mize personale”, spune Sorin Grindeanu.

Poziții ale filialelor și ale liderilor partidului înaintea ședinței Comitetului Executiv Național

Joi seară, mai multe filiale ale partidului și-au exprimat explicit susținerea față de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iași, Neamț, Botoșani, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Arad, Mureș, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Constanța.

Printre filialele județene care susțin scrisoarea se numără: București, Ilfov, Olt, Dâmbovița, Ialomița, Brăila, Buzău, însă alte filiale sunt încă indecise cu privire la poziția pe care o vor avea în Comitetul Executiv. Joi seară, au avut loc alegeri la PSD Brăila, acestea fiind câștigate de Mihai Tudose, fost premier și susținător al scrisorii îm potriva lui Liviu Dragnea.

Vicepremierul Paul Stănescu a afirmat, în conferința de presă care a avut loc după scrutin, că obiectivul liderilor PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului și a Camerei Deputaților îl reprezintă menținerea guvernării, a coaliției cu ALDE și, ulterior, eventuale remanieri guvernamentale. Stănescu a spus că a discutat cu Viorica Dăncilă despre aceste aspecte și că el crede că premierul își va asuma aceste lucruri, fiind „un om de echipă”.

„Cel puțin eu am avut o discuție cu doamna prim-ministru și în numele grupului am rugat-o să rămână în continuare, fiind președinte executiv, să rămână o perioadă președinte interimar al partidului și obiectivul nostru principal, pentru că de aici am plecat, guvernarea este. Asta înseamnă să menținem coaliția cu ALDE, asta înseamnă să ne aducem înapoi toți parlamentarii care au plecat, pentru că e riscul așa de mare în ultima perioadă, ca anumiți parlamentari, dacă rămânem în situația de astăzi, să plece la alte partide, să rămână independenți și eu cred că în momentul în care se va produce acest lucru, ceea ce de fapt cerem în acea scrisoare, să avem majoritate, să avem coaliție cu ALDE, să avem guvernare. După aceea, pe parcurs, vom discuta eventuale remanieri guvernamentale, dar asta va decide primul-ministru ce remanieri guvernamentale se vor face. Noi considerăm că trebuie anumite remanieri, dar va decide doamna prim-ministru Dăncilă ce se va întâmpla în continuare” a afirmat Paul Stănescu. 

Tot joi seară a trimis un mesaj și ministrul Apărării Mihai Fifor, care a anunțat că nu va putea participa la ședința Comitetului Executiv, urmând a fi în Statele Unite ale Americii, dar precizează că își dorește ”soluții echilibrate” la care se poate ajunge prin ”discuții serioase”. ”Suntem și vom rămâne o mare familie și soluțiile pentru orice fel de nemulțumire se discută și se rezolvă în interior”, spune Fifor care precizează că-și dorește continuarea guvernării și că o susține pe Viorica Dăncilă.

sursa: romaniatv.net

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Politică
Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale. Instituția ...
Candidatul independent Mircea Diaconu și-a depus, sâmbătă, candidatura la alegerile prezidențiale, el afirmând la sediul Biroului Electoral Central că apelul său către "cei care ...
Președintele UDMR Kelemen Hunor și-a depus, sâmbătă, candidatura pentru alegerile prezidențiale. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă ...
Liderul UDMR Kelemen Hunor își depune sâmbătă, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Tot sâmbătă, Mircea Diaconu, candidatul ALDE-Pro România la ...
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la depunerea candidaturii pentru alegerile prezidențiale, că a strâns peste 2.200.000 de semnături și că își dorește „o ...
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus vineri, la Constanța, că în turul doi al alegerilor prezidențiale vor intra el și candidatul PMP, Theodor Paleologu, fiind astfel vorba de ...
Reprezentanții administrației publice locale au anunțat, vineri, că de săptămâna viitoare, programul de taxare în parcările cu tarif orar din municipiul ...
Bulevardul Tomis va fi loc de promenadă și de joacă, duminică, pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, cu mențiunea că pe bulevardul ...
Dan Barna și-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Alianța USR-PLUS a strâns aproape 400.000 de ...
Klaus Iohannis își depune, vineri, candidatura pentru alegerile prezidențiale, la Biroul Electoral Central.Klaus Iohannis va merge vineri, la ora 12.00, la Biroul Electoral ...
Premierul Viorica Dăncilă și-a depus, ieri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie, prilej cu care a afirmat că românii au ...
Senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte la Pro România, a anunțat, ieri, că formațiunea politică pe care o reprezintă va susține moțiunea de cenzură ...
O clădire care era nefuncțională, de peste zece ani, a fost transformată de autoritățile locale din Hârșova într-un spațiu pentru beneficiul copiilor din ...
Reprezentanții administrației publice locale din Constanța iau în calcul recuperarea datoriilor principale de la contribuabili prin acordarea unor facilități ...
Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu-Buică, a declarat, ieri, că instituția pe care o reprezintă va emite, în perioada următoare ...
Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în contextul votului obținut în COREPER de Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, că acesta este un vot majoritar ...
Premierul Viorica Dăncilă l-a primit joi, la Palatul Victoria, pe președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Linos-Alexandre Sicilianos, aflat în vizită ...
Președintele Klaus Iohannis a calificat joi votul din Consiliul UE privind desemnarea Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror-șef european drept o victorie importantă ...
Viorica Dăncilă intră în cursa pentru alegerile prezidențiale, depunându-și oficial candidatura. Aceasta a spus că România are nevoie de un președinte care să respecte ...
Guvernul va merge în Parlament pentru remaniere, a declarat miercuri seara premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD."Am văzut că a apărut în spațiul public faptul că CCR ne ...
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva