Ziua consultărilor la Cotroceni. Cine va fi premierul României?

192
Ziua consultărilor la Cotroceni. Cine va fi premierul României? - ad0wodrhy2jkzgfjm2fhm2e5odjlothm-1570777370.jpg
Președintele Klaus Iohannis are, vineri, la Palatul Cotroceni, prima rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Consultările la Palatul Cotroceni vor începe, la ora 11,00, cu delegația PNL, urmând ca apoi șeful statului să se consulte cu reprezentanții USR - ora 11,30, ai UDMR - ora 12,00, ai PMP - ora 12,30, cu delegația grupului parlamentar Pro Europa - ora 13,00, cu cei de la ALDE - ora 13,30, cu reprezentanții minorităților naționale - ora 14,00. PSD nu participă.

În scrisoarea transmisă președinților partidelor și formațiunilor parlamentare, șeful statului arăta că fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

Joi, după ce moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție a fost adoptată de Parlament, președintele Klaus Iohannis a anunțat convocarea partidelor parlamentare pentru consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern.

"Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine (n.r. vineri), începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului sunt alegerile anticipate.

"Acestea nu se pot face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare. În cadrul consultărilor va conta în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare", a adăugat Iohannis.

* Liberalii se reunesc vineri, de la ora 9,00, în ședința Biroului Politic Național, în cadrul căruia vor fi stabilite echipa și mandatul cu care PNL va merge la consultările cu șeful statului.

"Declarațiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni le vom da numai după dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL și le vom prezenta public la finalul BPN de mâine", a spus Orban la Parlament, după adoptarea moțiunii de cenzură.

Liderul liberalilor a subliniat că, în cazul în care PNL va fi chemat să formeze un nou guvern, atunci el va fi propus pentru funcția de premier, dat fiind faptul că este președintele partidului.

* Președintele USR, Dan Barna, a anunțat că formațiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susține varianta alegerilor anticipate și îi va solicita președintelui Klaus Iohannis să susțină această variantă, pentru că actuala compoziție a Parlamentului nu mai are legitimitate.

"A ne întoarce la cetățeni într-o situație de criză este decizia necesară și corectă. (...) În ultima întâlnire avută cu președintele Iohannis, ne-a spus că și dânsul susține ideea alegerilor anticipate, este soluția firească, soluția corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut și în aceste zile, de încercare de cumpărat și de inventat majorități. În momentul de față, România are șansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor, pot fi doi premieri care să fie respinși de Parlament, după care următorul președinte, și sper să fie primul meu act ca președinte al României, să dizolvăm Parlamentul și, în februarie sau martie, în termenele constituționale, să avem alegeri anticipate", a declarat liderul USR la Parlament.

* Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut că un executiv nou trebuie format cât mai repede.

"Am făcut cum am promis, pentru că noi suntem mereu consecvenți. Nu am avut dubii că actualul Executiv trebuia să plece, căci nu mai existau condițiile unei guvernări bune. Poziția noastră fermă este că trebuie format un guvern nou cât mai repede. Trebuie pregătit bugetul anului viitor, dar și bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca primăriile și consiliile județene să nu intre în impas", a subliniat Kelemen Hunor după anunțarea rezultatului de la votul privind moțiunea de cenzură.

* Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că PMP va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, menționând că va spune că alegerile anticipate nu sunt o opțiune pentru ieșirea din criză, iar soluția cea mai corectă este un guvern politic care să-și asume cel puțin un an actul guvernării în mod transparent, cu obiective precise.

* Președintele Pro România, Victor Ponta, a lansat o propunere foștilor colegi parlamentari social-democrați "să reconstruiască" o guvernare cum a fost cea promisă în 2016.

"Oferta mea pentru foștii mei colegi de la PSD rămâne valabilă acum, după moțiune. (...) Ar trebui să ne așezăm la masă, să înțelegem că acest guvern s-a terminat, să susținem împreună un candidat comun în turul al doilea la prezidențiale, pe domnul Diaconu, care să fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis, și să încercăm să reconstruim o guvernare așa cum am promis-o în 2016 și imediat în 2017 a distrus-o domnul Dragnea. (...) Domnul Dragnea și doamna Dăncilă, prelungirea domnului Dragnea, și-au bătut joc de votul de atunci, de guvernare, de ideile bune. Putem! Avem o șansă un an de zile să facem ce nu am făcut timp de trei ani. Asta depinde de înțelepciunea lor, după care oamenii vor decide la vot dacă vor guvern PNL, USR sau de stânga", a afirmat Ponta după votul asupra moțiunii.

Potrivit lui Ponta, Pro România are trei propuneri de premier.

* Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii acestui partid vor susține "un cabinet în slujba țării", cu mai puține ministere și cu un program de guvernare "cu accente liberale".

"Suntem pregătiți, noi, cei din ALDE, să susținem un cabinet cu adevărat în slujba țării, un cabinet cu mai puține ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale și care să-și ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor și a generalilor, care să mențină cota unică și care să nu se atingă de pensiile și salariile cetățenilor. Urmează o perioadă complicată, care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice și sociale. Fac un apel la rațiune, la moderație și la înțelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluții, chiar dacă ele nu vor mulțumi pe toată lumea", a scris Tăriceanu pe Facebook.

* Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat joi seara că partidul pe care-l conduce nu va participa vineri la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de președintele Iohannis, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

Viorica Dăncilă a afirmat, la RTV, că nu va merge la consultările de la Cotroceni întrucât nu are un mandat din partea Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5311 secunde