Vlad Voiculescu: Se vor strânge semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

691
Vlad Voiculescu: Se vor strânge semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin - strangeresemnaturivladvoiculescu-1534175096.jpg
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, membru fondator al Mișcării România Împreună, a anunțat că strângerea de semnături pentru inițiativa de modificare a legilor electorale, prin care se propune dublarea numărului de parlamentari din diaspora și alegerea primarilor din două tururi de scrutin, va începe pe 1 septembrie și presupune adunarea a cel puțin 100 de mii de semnături din 12 județe.

"Abuzurile de vineri seară nu sunt o simplă întâmplare, ci sunt efectul unui sistem electoral profund disfuncțional. Ajungerea la putere a unor personaje precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, doamna Speranța Clișeriu sau chiar domnul Liviu Dragnea, toate acestea au fost posibile datorită sistemului electoral actual al României, care face ca servilismul față de partid sau față de un lider al partidului să fie mai important decât competența. Și PSD-ul, și sistemul electoral actual încurajează servilismul, acesta este adevărul și acesta este motivul pentru care Mișcarea România Împreună a lansat alături de alte partide - și sperăm ca toate celelalte partide să ni se alăture - și de 24 de organizații civice o inițiativă legislativă cetățenească pentru modificarea legilor electorale", a declarat Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.

Fostul ministru a explicat care sunt principalele modificări propuse.

"Sunt cel puțin trei lucruri: dublarea numărului de parlamentari aleși de diaspora. În momentul actual, diaspora este reprezentată de șase parlamentari. Asta înseamnă un număr egal cu cel al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici județe din România, precum Mehedinți, Tulcea sau Covasna, deci, toate acele milioane de oameni din străinătate au șase reprezentanți, lucrul acesta este inacceptabil și am vrea să obținem dublarea numărului de parlamentari ai diasporei. Apoi, introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunțat la domiciliu în România să voteze pentru parlamentarele din județele de unde provin și să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din județele care au rămas depopulate nu-și pot exprima dreptul de vot, nu-și pot utiliza dreptul lor de vot, decât dacă fac mii de kilometri să vină acasă", a afirmat Vlad Voiculescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3441 secunde