USR și PNL vor contesta la CCR legea care oferă superimunitate judecătorilor instituției

148
USR și PNL vor contesta la CCR legea care oferă superimunitate judecătorilor instituției - usrcontestalaccr-1518958881.jpg

Articole recomandate

Modificările aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, potrivit cărora judecătorii Curții nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei, la propunerea Ministrului Justiției, la rândul său sesizat de Procurorul General, nu sunt pe placul celor de la USR și PNL.


În consecință, cele două formațiuni politice vor ataca la Curtea Constituțională această lege. 


Potrivit unui comunicat al USR transmis redacției, punctul 1 din proiectul de lege, care modifică art. 66 din Legea nr. 47/1992, încalcă art. 124 alin. (2) din Constituție, conform căruia justiția este unică, imparțială și egală pentru toți, respectiv art. 145 din Constituție, care nu conferă judecătorilor CCR alte garanții pentru exercitarea mandatului în afară de independență și inamovibilitate pe durata acestuia, asemenea judecătorilor care au calitatea de magistrat.


În prezent, legea prevede că un judecător CCR poate fi arestat sau trimis în judecată numai la cererea Procurorului General, cu încuviințarea prealabilă a entității care l-a numit în funcție - Camera Deputaților, Senatul, sau Președintele României, procedură care urmează o anumită simetrie juridică și logică.


"Forma modificată instituie în beneficiul judecătorilor CCR o imunitate mai extinsă decât oricare dintre imunitățile și măsurile de protecție prevăzute de Constituție pentru parlamentari, membrii Guvernului și președintele României, imunitate care acoperă toate faptele săvârșite de aceștia, indiferent dacă au fost comise înainte sau în timpul exercitării mandatului, indiferent dacă au sau nu legătură cu funcția deținută și indiferent de forma de vinovăție", se arată în comunicatul citat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4761 secunde