UPDATE / Alegeri prezidențiale în Franța. Luptă strânsă între primii patru candidați

390
UPDATE: Centristul Emmanuel Macron și lidera forțelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în exit-poll-uri în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, informează agenția de presă DPA, potrivit agerpres.




Francezii au început duminică să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, un scrutin cu un rezultat extrem de imprevizibil, pentru care au fost mobilizate forțe de securitate sporite după noul atentat de la Paris, relatează AFP, potrivit agerpres.


Dintre cei 11 candidați, patru sunt cotați cu șanse să ajungă în turul al doilea de la 7 mai: Marine Le Pen (Frontul National, extrema dreaptă), François Fillon (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron (En marche!, centru) și Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise, stânga radicală).


Aproape 47 de milioane de alegători sunt chemați să voteze la cele două tururi de scrutin, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande.


Șeful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unui scrutin uninominal majoritar în două tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reînnoit o singură dată.


El trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor exprimate într-un tur sau două, indiferent de rata de participare. 


Pentru asigurarea măsurilor de securitate au fost mobilizați peste 50.000 de polițiști și jandarmi, sprijiniți de 7.000 de militari din cadrul operațiunii Sentinelle (desfășurați în permanență pe teritoriul național după atacurile jihadiste din ianuarie 2015 din Paris). Este pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici când un scrutin prezidențial se desfășoară într-un regim de stare de urgență, instaurat după atentatele din 13 noiembrie 2015.


Al doilea tur îi va opune la 7 mai pe cei doi candidați sosiți în frunte în primul tur de scrutin. Niciun candidat nu a fost ales în primul tur în timpul celei de-a V-a Republici. Învestirea celui de-al optulea președinte al celei de-a V-a Republici va avea loc la 14 mai, dată la care expiră mandatul socialistului François Hollande.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4623 secunde