Traian Băsescu: Președintele nu trebuie exclus de la desemnarea șefilor Parchetelor

284
4
Traian Băsescu: Președintele nu trebuie exclus de la desemnarea șefilor Parchetelor - traianbasescu-1505480292.jpg
Senatorul Traian Băsescu, președinte al PMP și fost șef al statului, a declarat că președintele României nu trebuie exclus din procedura de desemnare a șefilor de Parchete, adăugând că există un risc de "repolitizare a Justiției" și că, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, va chema lumea în stradă să protesteze.

"Ar fi un drum înapoi. Președintele nu trebuie exclus de la desemnarea șefilor Parchetelor, pentru că sunt multe funcții care se desemnează prin decret prezidențial, nu numai procurorul general, procurorul șef al DIICOT și procurorul șef al DNA, și sunt adjuncții și șefii de Secții, prin decrete prezidențiale. Sunt în total vreo 30 de înalți procurori care se desemnează prin decret prezidențial. Aici rămâne un control între președinte și Guvern. Președintele poate să-i spună oricând ministrului Justiției sau premierului: dragul meu, înțeleg că vreți să-l desemnați pe procurorul X, să știți că degeaba îl trimiteți, poate să ia și 50 de mii de avize de la CSM, nu-l desemnez. Și poți să spui și tu, ca președinte, uite, sunt vreo trei-patru, vezi și tu cam ce ai putea să-mi propui, să nu-ți trimit decretul înapoi", a declarat Traian Băsescu, la postul B1Tv, întrebat care este opinia sa despre propunerea privind excluderea șefului statului din procedura de numire a procurorilor șefi.

El a subliniat că în cazul în care președintele va fi scos din procedura de numire a procurorilor șefi, va ieși public și îi va chema pe români în stradă să protesteze.

"În momentul în care-l vor exclude pe președinte, eu voi ieși la televizor, voi explica românilor cât de mare este riscul de repolitizare a Justiției și îi voi chema să protestăm. Eu voi fi în fața Parlamentului, la Kisellef, la Palatul Victoria", a mai declarat Băsescu.

Fostul președinte nu s-a declarat de acord cu varianta în care CSM să desemneze procurorii șefi de la Parchete.

"Ce încredere să mai am eu acum în CSM după ce am văzut ce au vrut să facă. Nu cred că președintele trebuie exclus, pentru că președintele, într-un fel sau altul, trece prin toate Puterile. Nu este Putere executivă, dar poate participa la ședințele de Guvern. Nu e Legislativ, dar poate să meargă în Parlament să adreseze un mesaj Parlamentului pe temele pe care le consideră prioritare. Nu este judecător, dar prezidează ședințele CSM. Deci, președintele trece prin toate Puterile, fără să ia decizii în vreuna, dar poate fi prezent să-și exprime puncte de vedere. Și totuși, este greu ca atunci când exprimi, ca președinte ales, un punct de vedere să nu se țină cont de el deloc", a spus Băsescu. 

Comentează știrea

rex
16 septembrie 2017
Lichea spurcata!

Licheaua asta spurcata ar trebui sa fie aruncata de toti la gunoi, nicidecum sa fie citata la toate hahaielile !

DODO
16 septembrie 2017
lichea sau nu

important este ce spune si spune corect Daca eliminam pe toti care iau atitudine atunci facem jocul PSDragnea Asta vor sa ne tocam intre noi Nu am fost si nu sint basist dar sigur sint anti PSD Oricum lui Dragnea i se rupe de ce trebuie sau nu ci obiectivul lui este acapararea urgenta a justitiei

a-mirabilis
17 septembrie 2017
Cu batista pe tambal

don Basescu,chiar daca uneori ai si dreptate, adversarii tai politici si,se pare ca si o o mare parte a electoratului nu ,,te-au uitat''in acest caz,putina navigatie fara sgomot nu nu strica,Ascute-ti armele,dar nu la vedere si cand lovesti adversarul sa fi sigur ca ai avut bune intentii in a servi misiunii pentru care te-au ales.Dar fii atent ca ai obiceiul sa spui ceva si dupa ce-ti vezi sacii in caruta te ocupi de altceva.Trebuie sa recunoastem ca ai un mare talent de politician;Sa scoti carbunii incinsi cu mana altuia,si dai vina ,pentru insucces,pe altii.Cat despre ,,fraudaraea alegerilor 2009''nu este decit o mare ocazie prin care ,,comisia''sa mai adauge ceva indemnizatii in portofel si sa demonstreze ,,boborului''politicaluu corecct dambovitean.Rezultatul anchetei?O sa fi nevoit sa-ti schimbi caii de la bicicleta.

Dinu
17 septembrie 2017
Cheile justitiei

Daca n-o pui pe Kodrutza la DNA, nu semnez nimic. Poti sa-l pui pe Nitu si pe Bica dar la DNA sa fie Kodruta. Negocieri pe placul lui Basescu: Cheile justitiei sunt la presedinte. Sa-ti fie rusine sau mai bine stai acasa 7 ani poate te mai educa conitza Maria !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5975 secunde