Traian Băsescu: Este suficientă o hotărâre de Guvern pentru a se desecretiza orice secret de stat

287
Traian Băsescu: Este suficientă  o hotărâre de Guvern pentru a se desecretiza orice secret de stat - traianbasescu2-1539790604.jpg
Senatorul Traian Băsescu a afirmat, ieri, că nu este nevoie de o lege pentru desecretizarea protocoalelor de colaborare încheiate între Serviciul Român de Informații și parchete, fiind suficientă o hotărâre de guvern în acest sens.

"Vreau să spun că nu se face prin lege desecretizarea, sunt decizii ale Curții Constituționale care spun că este suficientă o hotărâre de guvern pentru a se desecretiza orice secret de stat. Curtea Constituțională a stabilit încă din 2006 că desecretizarea de documente strict secrete sau secrete de stat se face prin hotărâre de guvern, nu prin lege", a declarat Băsescu într-o intervenție telefonică la B1 TV.

În opinia sa, propunerea legislativă privind declasificarea unor documente inițiată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și deputatul Mircea Gheorghe Drăghici ar afecta inclusiv o serie de anchete care vizează criminalitatea organizată.

"Articolul 1 este extrem de general și vizează orice desecretizare. Deci, e ca și cum celor de la spălarea banilor le cerem să desecretizeze ce au acum, celor de la DIICOT, să desecretizeze toată crima organizată pe care o au în investigare. Nu cred că Tăriceanu, care a fost primul care a cerut prin hotărâre de guvern protocoale între SRI și parchete, nu știe ce a făcut cu această inițiativă", a susținut fostul președinte.

El a subliniat că prima referire la protocoalele pe care trebuia să le încheie SRI a fost făcută într-o hotărâre de guvern din anul 2005, semnată de premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu.

Comisiile de apărare și de administrație au adoptat, marți, un amendament al senatorului Traian Băsescu la proiectul de lege privind declasificarea unor documente potrivit căruia se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA și SRI în baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PÎCCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale 003064/04.02.2009.

Traian Băsescu a adăugat că a formulat acest amendament pentru a da precizie prevederilor legii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.59 secunde