Teatrul de Stat, reabilitat cu fonduri europene. "Avem nevoie de un teatru nou"

487

Articole de la același autor

Teatrul de Stat Constanța (TSC ) va intra în câteva luni în reparații. Pentru început, primarul Decebal Făgădău a semnat, recent, contractul de finanțare pentru instituția de cultură, urmând ca în scurt timp, la sediul de pe strada Ferdinand nr. 11 să fie executate o serie de lucrări.



În ultimii ani, instituția de cultură constănțeană nu a mai fost reabilitată absolut deloc. Din când în când, pe ici-acolo s-au făcut mici cârpeli, pentru ca artiștii să își poată continua activitatea și să ofere publicului spectacole pentru toate gusturile. Când le-a curs apă prin tavan, s-au mobilizat și au făcut mici improvizații pentru a rezolva situația, când au avut alte probleme, au procedat la fel.

În concluzie, toate aceste lucrări sunt de bun augur pentru artiștii de la malul mării. Ca urmare, potrivit primarului Constanței, Decebal Făgădău, prin inițierea proiectului "Creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța" se urmărește optimizarea consumurilor energetice la nivelul clădirii și alinierea acesteia la standardele și cerințele de performanță energetică europene. Astfel, în cadrul proiectului se vor executa mai multe tipuri de lucrări. Acestea includ consolidarea fundațiilor existente la sala teatrului și anexele laterale; refacerea finisajelor interioare și exterioare; termoizolarea pereților exteriori, a soclului și a acoperișului. De asemenea, se are în vedere înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una mai performantă, din punct de vedere termoenergetic, din PVC, dar și refacerea instalațiilor sanitare, termice, electrice și de ventilare. În același timp, se vor reface instalațiile pentru alimentarea cu apă, se va înlocui sistemul electric și de iluminat și se va instala un sistem independent de generare energie electrică, folosind panouri fotovoltaice. În plus, va fi amenajat un spațiu de acces în clădire a persoanelor cu handicap locomotor.

Perioada de implementare a proiectului este de 31 de luni

Nu în ultimul rând, se va realiza un sistem de management energetic integrat al clădirii (de tip Building Management System) pentru urmărirea, înregistrarea și eficientizarea consumurilor energetice ale clădirii.

În acest context, redactorii "Cuget Liber" au luat legătura și cu directorul teatrului, Erwin Șimșensohn, el fiind întrebat cât de importante sunt aceste lucrări. Acesta a precizat că, astfel, se repară instalația electrică foarte veche și proastă, instalația sanitară, cu care au mari probleme, dar și instalația de climatizare și încălzire. Cu toate acestea, el este de părere că, chiar dacă asemenea probleme se rezolvă, Constanța are nevoie de un teatru nou.

"Lucrările care se vor desfășura sunt bune, rezolvă multe dintre problemele acestei clădiri, dar, în cele din urmă, orașul Constanța are nevoie, de o sală mare de spectacole, pe care nu o are în momentul acesta. Este nevoie de mai multe spații, săli de repetiții, cabine, ateliere, pentru că noi ne înghesuim mereu. Avem o sală frumoasă, dar mică pentru nevoile de secol XXI ale unui oraș cum este Constanța. Nu avem unde să depozităm decorurile, le tot mutăm la Teatrul de Vară Soveja. Eu aș spune că cel mai important lucru care s-ar putea face pentru cultura orașului, la un moment dar, este o sală nouă multifuncțională", a declarat directorul, pentru "Cuget Liber".

Potrivit administrației publice locale, perioada de implementare a proiectului este de 31 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 4, 8 milioane de lei.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8948 secunde