Stare de urgență în toată țara. "Facem apel la calm și la solidaritate!"

531
Stare de urgență în toată țara.

Articole de la același autor

Pe măsură ce numărul cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 a urcat vertiginos, autoritățile din țara noastră s-au văzut nevoite să ia măsuri din ce în ce mai drastice, acestea culminând cu instalarea stării de urgență la nivel național, începând de astăzi. Cu toții fac apel la populație să își păstreze calmul, dar să rămână în case, pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur.

România a intrat, începând de sâmbătă, 14 martie, în scenariul al treilea de gestionare a crizei Covid-19. Imediat cum a fost depășit numărul de 100 de persoane infectate, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a activat noi măsuri de prevenire a răspândirii teribilului virus. În același timp, se fac pregătiri în unitățile sanitare, pentru a putea face față unui eventual val de pacienți infectați, care ar putea avea nevoie de îngrijire medicală.

Mai mult decât atât, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, începând de astăzi, situație în care se creează cadrul legal pentru deblocarea de fonduri, achiziții rapide de echipamente și materiale sanitare, medicamente. "Este o măsură pe care multe țări europene, afectate de noul coronavirus au luat-o deja, în interesul cetățenilor lor. Presupune pentru toți o schimbare. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru al tuturor. Vreau să fac un apel la calm și la solidaritate. Este momentul să fim uniți, să fim toleranți și să ajutăm fiecare după cum putem", a precizat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Acesta a mai precizat că instituțiile statutului sunt și vor fi la datorie. "Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și grijă față de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de îmbolnăvire a altor persoane. Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, limitați-vă contactul alte persoane, informați-vă din surse oficiale. Nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică și mesajelor scrise de oameni inconștienți", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.



Măsuri suplimentare în spitale


În plus, scenariul trei presupune măsuri suplimentare de intervenție, în unitățile sanitare, pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Potrivit Secretarului de Stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, odată ce intrăm în scenariul trei se va face un triaj la fiecare spital, atât al bolilor de bază, internările urmând a se face doar pentru cazurile cu adevărat urgente, dar și un triaj epidemiologic. Mai mult, pentru etapa următoare se pregătesc spitalele de suport care vor prelua celelalte afecțiuni non-coronavirus, internările urmând a fi făcute după anumite criterii stricte. Clinicile și spitalele de boli infecțioase vor rămâne strict pentru pacienții bolnavi de coronavirus.

Astfel, prima măsura care ar urma să fie luată este mutarea din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a pacientilor care au alte afecțiuni și primirea în unitatea medicală numai a persoanelor confirmate cu Covid-19. De asemenea, 10% din paturile de la Terapie Intensivă din toate unitățile sanitare vor fi păstrate pentru pacienții cu coronavirus. În plus, la toate unitățile sanitare din județ, triajul se va efectua în afara Unității de Primiri Urgențe. La Spitalul Clinic Județean Constanța deja au fost montate corturile pentru triaj. Iar în curtea Spitalului Municipal Mangalia au fost amplasate corturi de campanie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4302 secunde