Soarta lui Kovesi, la mâna președintelui Iohannis. Avizul CSM a ajuns la șeful statului

281
Soarta lui Kovesi, la mâna președintelui Iohannis. Avizul CSM a ajuns la șeful statului - fond-1521211065.jpg

Articole de la același autor

Avizul negativ al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii privind propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a ajuns, vineri, la președintele Klaus Iohannis, a confirmat Administrația Prezidențială.

Secția pentru procurori a CSM a anunțat, vineri, că a trimis către decidenți avizul în cazul revocării lui Kovesi.

"În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului Justiției de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată și înaintată decidenților pentru a dispune măsurile legale", au informat reprezentanții CSM, citați de Agerpres.

Zilele trecute, ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că, în contextul în care Secția de Procurori a CSM a dat aviz negativ raportului de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, le va fi greu să motiveze decizia.

Întrebat când va fi gata motivarea avizului negativ, Tudorel Toader a oferit următorul răspuns: "Va merge imediat ce va fi gata. Procurorii din secția CSM au luat o hotărâre instant, rapidă, în câteva minute. Eu am făcut afirmațiile pe care le-am făcut și pe care mi le mențin, respectiv, revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Le va fi greu să motiveze contra evidenței", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Conform legii, propunerea de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA este făcută de ministrul Justiției, iar Secția pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ. Decizia de revocare aparține președintelui țării.

Potrivit fostului judecător la Curtea Constituțională Română Toni Greblă, solicitarea făcută de ministrul Justiției se înscrie în termenele pe care președintele le are, de exemplu, pentru legile care sunt trimise spre promulgare de către Parlament.

"În ceea ce privește propunerea de revocare, în textul de lege nu este un termen anume prevăzut. Trebuie să fie cel prevăzut în doctrina CEDO și legislația noastră, și anume, un termen rezonabil, care poate fi asimilat cu cel de 20 de zile în care președintele se pronunță pe un proiect de lege. Cu atât mai mult, în 20 de zile are timp să analizeze niște abateri comise de un șef al unei instituții", a explicat Toni Greblă, la un post tv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde